Честваме Св. Тома – „близнакът“ на Христос

На 6 октомври Православната църква почита паметта на Свети апостол Тома. Той е един от дванадесетте апостоли и един от най-преданите последователи на Исус Христос. Наричали го Близнака (на арамейски Тома означавало близнак), тъй като много приличал на Спасителя. Познат и с прозвището Тома Неверни, апостолът не повярвал във Възкресението и поискал да види със собствените си очи раните от гвоздеите и пробитото копие в ребрата Христови. Тогава Бог се появил и накарал да Тома да го докосне и да повярва във вечния живот след смъртта. Така изразът „Тома неверни“ станал нарицателен за недоверчив човек.

Апостол Тома проповядвал Божието слово в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той извършвал чудеса, изцелявал недъзи и така много хора се обръщали към Христовата вяра. Земният си път приключил след като бил заловен у убит от войниците пред погледа на множество негови ученици. Мощите му били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Тъй като светецът бил изкусен строител, на повечето икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. Затова 6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.

Честит имен ден на Тома, Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене