6 МЛН. ЛВ. ЗА ФЛОРАТА И ФАУНАТА В ПЛАНИНАТА

С детектор за куршуми ще пазят дивите кози, монтират и електропастир край езерата

Над 6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в следващите 43 месеца в мерки за подобряване състоянието на видове и местообитания в Национален парк „Пирин“. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който е и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, e подписал заповед за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта, който обхваща зони от „Натура 2000“ и цялата защитена територия, съобщават от дирекцията на парка. Точната му стойност е 6 294 117 лв., от които 5 349 999 лв. от ЕС и 944 117 лв. съфинансиране от държавния бюджет.

Част от средствата ще отидат за борба с корояда, който масово унищожава горите на България. Предвидено е и геодезическо заснемане на водните огледала на езерата, изследване на хидробиологичното им състояние и изготвяне на методики за наблюдения. След обобщаване на резултатите ще се пристъпи и към ограничаване на достъпа за паша до Спанополски езера, Превалско, Тевно и Башлийско езеро, като това ще стане със заграждане с електропастир.
Включено е още инвестиционно проектиране и строителство за обекти от пътната инфраструктура и на участъци на част от туристическите пътеки, както и превенция и борба с пожарите.

Ще се направи мобилно електронно приложение с информация за регламентираните маршрути за територията, в защитена зона BG0000209 Пирин. В същата зона, за да се запази популацията на дивата коза (Rupicapra rupicapra) и кафявата мечка (Ursus arctos), ще се изгради модерна система за регистриране на изстрели.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене