Приказката за Хензел и Гретел оживява в Югозапада, дядо и внуци живеят в колиба

 Братче и сестриче живеят в колиба в гората, след като майка им ги изоставя, а баща им си отива от този свят след силен стрес. Единствената опора на 13-годишната Магдалина и 8-годишното й братче Валери е техният дядо. Лятото малчуганите живеят в схлупената къщичка на дядо си в Балкана, а зимата се прибират в град Кочериново (Благоевградско), за да ходят на училище. 66-годишният дядо Валери се опитва да подсигури необходимото за своите наследници.

 Съдбата нанася тежки удари на сплотеното семейство, когато момченцето е едва на 5 месеца. Тогава майка им ги изоставя, прехласвайки се по друг мъж. Децата остават на грижите на баща си, който е много привързан към тях. Несгодите и проблемите, които го спохождат през годините, се отразяват на здравето му.

 „От стрес ли, от какво – синът ми почина. Прилоша му на работното място. Обадиха ми се, но когато отидох, той вече беше издъхнал. Тежко е, но свикнах. Нямам избор“, разказа с мъка пред „България Днес“ възрастният мъж.

 Малкото, но задружно семейство едва свързва двата края, но дядо Валери е категоричен, че няма да даде децата на майка им, дори и да ги поиска.

 „Само с полиция ще ги дам на тази жена. Децата не я познават, не я чувстват близка. Ще е голям стрес за тях, ако тя пожелае да си ги върне, което ме съмнява. С тях много се обичаме. Те са моята гордост“, продължава да разказва добродушният старец.

 Дядо Валери няма пенсия, разчита единствено на доходите, които изкарва от зеленчуковата си градинка в двора на дома му. Разказва, че въпреки немотията гледа да не лишава децата от нищо.

 „Сутрин им подготвям закуска и им я слагам в кутийки. Да си имат за училище. Те са много добри деца, при това отличници“, хвали се гордият дядо.

 Преди да е сковал студът, възрастният Валери е решил да направи ремонт в дома си в Кочериново, за да се чувстват по-добре децата. Подготвя им детски стаи и всичко необходимо. Наскоро група доброволци успели да го зарадват, като направили дарение за малчуганите. Донесли тетрадки и необходими пособия за новата учебна година. Но децата растат, а спестените пари намаляват. Всеки, които желае може да подаде ръка на Валери и неговите внуци, като дари на банкова сметка:

BG61STSA93000017495949

Валери Сергиев Кацарски

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене