Пейзажи от Горна Джумая оживяват за ден

Градски пейзажи на някогашна Горна Джумая, старото име на Благоевград, са акцент в събитията, подготвени от Регионалния исторически музей, Народно читалище „Никола Вапцаров“, община Благоевград и Радио Благоевград. Проявата е по повод традиционната среща на старите горноджумайски родове и бежански групи на българите от Македония.

Тази година организаторите са подготвили поредица от събития на открито, на които се очакват много жители и гости на Благоевград. На 27 септември в 16.00 часа, на площадното пространство в квартал Вароша (пред галерия „Свети Лука“) ще бъде поставено официалното начало, което ще пренесе посетителите на една истинска балканска улица с типичните за епохата на Възраждането облекла, съобщава Радио Благоевград.

В 17.00 часа в двора Измирлиевата къща ще започне концерт „С дъх на старо вино“ с участието на Групата за стари градски песни „Нежни звуци“ към Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“. Виното няма да бъде само в песните, посетителите ще могат да дегустират вино и традиционни гозби, приготвени от учениците от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“. А който иска да се почуства като персонаж от „старите ленти“, ще има възможността да си направи ретро фото-сесия с костюми и реквизит от музея и читалището.

18.00 часа в двора на Мощанската къща е началото на спектакъла „Леле, Яно“ с участието на състави към Народно читалище „Никола Вапцаров“: Китаро-мандолинния оркестър „Пирински звуци“, Вокален ансамбъл „Езерец“ и Пирински танцов ансамбъл.

Инициативата се посвещава на 105-тата годишнина от опожаряването на град Кукуш (Беломорска Македония) и Европейските дни на наследството./kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене