След 6 г. в забвение като дистрибутор на бира по петричките капанчета бившият милионер Лялето със заявка за връщане в бизнеса

Легендарният някогашен петрички милионер Костадин Лялев, който от доста време е софиянец, но доскоро обикаляше капанчетата в родния си град в опит да дистрибутира определена марка бира, влиза отново в сериозния бизнес.

В зората на демокрацията Лялев издържаше местния хандбален отбор „Беласица” и въртеше комплекса „Яворите”, получен като благодарност под наем от общинските съветници, впоследствие той обаче изхарчи милионите си в луксозни ремонти и мерцедеси и фалитът го застигна. Лялев се скри в столицата и през 2011 г. дори не си направи труда да пререгистрира фирмите си, през които бяха минали сериозни суми, поради което се нареди в групата на хилядите българи, разчитащи някой друг да им осигурява месечните приходи в качеството на работодател.

След дълга пауза от над 6 години, в която освен с продажба на пиво ексмилионерът правеше из Добруджа и някакви сделки с жито, изведнъж обаче миналата година имената му отново се появиха в Търговския регистър като фирмаджия.

Фирмата е “Агро Инвестмънт 2017” ЕООД, регистрирана е в София с уставен капитал от 100 лв. и почти веднага след това са й наложени 2 запора в полза на „Финанс Инфо Асистанс” – фирма за изкупуване на лоши кредити. Лялето обаче не остава дълго време без „чиста” пред закона фирма – през лятото същата година той влиза в странно съдружие с родения през 1965 г. Юджел Ахмед Шабан. Лялето, както с умиление продължават да го наричат съгражданите му, и Шабан – постоянен жител на разградското селце Дянково, регистрират фирма “Балкан Трейд и Консултинг” ЕООД с адрес на управление в София, район Средец, ул. „Свeти Климент Охридски” № 8А. Предметът на дейност на фирмата е всичко, което не е забранено със закон, с любопитната добавка „в случай че за определен вид дейности се изискват допълнителни разрешения или лицензии, те ще бъдат извършвани след получаването им”. По това вмъкване в предмета на дейност става ясно, че с регистрацията на фирмата Лялев се е насочил към застраховане, безмитна търговия, транзитиране на отпадъци през страната, провеждане на хазартни игри или някоя от другите дейности с лицензионен режим в страната.

Каквито и да ги е мислил обаче, идеята му за бизнес е пропаднала, защото на 12 май 2018 г. той изненадващо е прехвърлил на Юджел от Дянково 50-процентния си дял, възлизащ на 1000 лв., и в съвместна декларация пред НАП двамата са обявили, че „През отчетната 2017 г. предприятието не е осъществявало дейност по смисъла на чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството”.

И този път К. Лялев бързо се съвзема и се връща в редиците на бизнесмените – през юли той регистрира “МК Груп 59” ЕООД, вмъквайки в името годината, в която е роден. Фирмата е регистрирана на адрес жк „Обеля 2” в район „Връбница”, в нея той сам си е и собственик, и управител, а уставният й капитал е по 100 лв. Поради краткото време след регистрацията й до момента фирмата още не е успяла да влезе в общественото полезрение с някоя сделка, запор или нещо друго.

От близо 2 години К. Лялев не се е мяркал в Петрич, където все още му е адресът по лична карта – на ул. „Тракия” №10. В Петрич беше къщата на Лялето, но отскоро той няма нищо общо с нея. Преди няколко години частният съдебен изпълнител Шукри Дервиш обяви единия етаж за публична продан заради неплатен от Лялев банков кредит. Оказа се, че на 13 юли т.г. наскоро етажът е бил продаден за 21 000 лв., но купувачът не е К. Лялев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене