Гуна Иванова: Всеки творец може да си мисли, че е велик, но без нейно величество публиката ние сме нищо

Гуна Иванова е родена на 20 юли 1948 година в петричкото село Богородица. Пее още от дете, а първата ѝ официална изява е на фестивала в село Кърналово. Творческият ѝ път продължава и на фестивали в Бобошево, Кюстендил и София, където печели първото място. Между 1968 и 1983 година пее в пернишкия ансамбъл „Граово”. През 1983 година печели конкурс за солистка в Ансамбъла на строителни войски, където пее до 2000 година, когато формацията е закрита. На 23 април 2008 година Гуна Иванова отбеляза с грандиозен концерт-спектакъл в Зала 1 на НДК „40 години творческа дейност”. От 2010 година е солистка в Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Гуна Иванова е гастролирала в Русия, Сирия, Тунис, Монако, Франция, Швейцария, Германия, бивша Югославия, Англия, Канада, Южна Африка, като в Йоханесбург изнася благотворителен концерт за построяването на българска църква, и други страни. През 80-те години на ХХ век завършва Факултет „Дирижиране на народни хорове“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и днес предава своя богат житейски и професионален опит в качеството си на вокален педагог на няколко женски и детски формации в София и Перник. Със своите възпитаници издава 2 диска с 35 видеоклипа, които тематично озаглавява „Бог да пази децата ни”. Журира в различни конкурси и фестивали. Нейни песни и размисли за българското певческо изкуство са звучали в продължение на 90 минути в ефира на Би Би Си – Лондон през юни 1992 година по повод гастрола ѝ в Англия. Заедно с актрисите Искра Радева и Мария Стоянова прави 12 пародийни песни на фолклорна основа по идея на Любомир Пеевски. Името на Гуна Иванова е включено в сборника „Бележити български жени” на издателство „Сириус”.

 Преди 10 години отбелязахте 40 години творческа дейност в зала 1 на НДК в София. Тази година е ред на нов юбилеен концерт – 50 години на сцена. Разкажете ни повече за него?

– Да, с радост мога да съобщя, че подготвям отново юбилеен концерт, с който освен моите 50 години на професионална сцена, ще ознаменувам и 70 години жизнен път. Или както обичам да се шегувам – заповядайте на моя 120-годишен юбилей /смее се/. Той ще е на 30 октомври в Зала 1 на НДК. Правя го тогава, защото искам да е в навечерието на един от най-светлите за мен празници – Денят на будителя. Считам и себе си за будител чрез хилядите песни, които съм изпяла за тези години и които съм подарила на публиката. Именно на нея се чувствам длъжна и благодарна, че мобилизира обичта си към мен и благодарение на нея станах и съм певица и до ден днешен. Всеки творец може да си мисли, че е велик, но без нейно величество публиката ние сме нищо. Затова поклон с песен, мили мои почитатели! Заради вас подготвям с любов този концерт под надслов „Българийо, майчице свята“. Организатор е Фен Фолк ТВ.

Освен Вас, кой друг изпълнител ще участва в него?

– Естествено моите Ива и Велислава – внучките ми, които тръгнаха по моя път и заради които живея! Ние си вървим заедно, макар че вече все по-често ги искат самостоятелно по участия, което може да ме радва само. Участие ще вземат и вокално трио „Евридика“ – две от момичетата в него са били мои ученички от 6-годишни, та до музикалното училище. Формация „Армейска песен“, с които момчета работя в Представителния ансамбъл на въоръжените сили. С тях заедно ще изпълним патриотичните песни „Заплакала е Стара планина“, „Песен за Самуил“ и „Сей, земеделецо“. С Райко Кирилов ще изпълним наши дуети. Даниел Спасов и Милен Иванов от „Светоглас“ също ще са мои гости с песен. Като танцови ансамбли ще се доверя на „Майсторите на танца“ от Перник и „Творецът“ от Свищов. Искам да е цветно, да е букет от багри и ритми.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене