ЕДНА НЕРАЗКАЗАНА ИСТОРИЯ: Дядо Никола 9 г. след трагедията в Охрид: Страшни спомени мъчат главата ми

„Страшни спомени от трагедията нахлуват в главата ми почти всеки ден. Това не може да се забрави. Сега, като говоря, усещам нещо, което не може да се обясни. Започвам да заеквам. Такова чувство не искам на никого да се случва!“

Това разказа един от оцелелите при страшното корабокрушение в Охридското езеро – Никола Томчев. Днес се навършват 9 години от зловещия инцидент, при който загинаха 15 българи. Корабчето „Илинден“ превозва над 50 нашенци към манастира „Свети Наум“ и потъва на 200 метра от брега.

„За секунди стана всичко. Бях там заедно със съпругата си – баба Митра. Изведнъж се оказахме на голямо разстояние един от друг. И до днес се обвинявам, че я заведох там да се удави. Тя не може да плува, но някаква сила ми я върна. Как е оцеляла – не знам. Толкова съм благодарен“, разказва с мъка 74-годишният мъж.

Малко след като Никола пада във водата, идва първият спасителен кораб. Пенсионерът успява да се качи на него, но губи от поглед любимата си.

„На всеки изваден човек тичах по брега да видя дали не е жена ми“, допълва оцелелият.
Мъчителните минути, който Дядо Никола прекарва в лутане по повърхността, не губи надежда и изведнъж съдбата му се усмихва. От един от корабите слиза баба Митра.

„Почти всички, които бяхме на корабчето, се познаваме. До вечерта не можехме да си кажем една дума един към друг. Когато погледите ни се срещнеха, започвахме да плачем. Искаш да кажеш нещо, но не можеш, не ти позволява, не се намират думи“, продължава разказа си спасеният по чудо мъж.

Няколко години поред след инцидента с „Охридския Титаник“ възрастната двойка се връща на злокобното място. Сядат на брега и мълчат. Някаква необяснима сила ги дърпа натам.
Днес дядо Никола по стара традиция ще събере всички оцелели в малко ресторантче в Пирдоп.
„Да се видим кой накъде го е повлякъл животът. Е, някой вече може да е сдал багажа. Ние сме вече на такава възраст – втора младост живеем“, допълва шеговито пенсионерът.

Вестник “ Топ Преса “

Доли Тачева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене