„Тихият убиец“ : Какви са причините за сърдечните заболявания?

В България около 60% от населението страда от подобни болести

„Тихият убиец“ – така наричат сърдечно-съдовите заболявания. Статистиката показва, че половината от хората, умрели преждевременно, не са имали никакви симптоми, които да индикират, че човекът страда от подобно заболяване.
В България именно те са един от най-честите убийци. Лоша профилактика, мазна и некачествена храна, системно обездвижване, както и тютюнопушенето, са един от основните фактори хората да страдат от някакъв вид сърдечно-съдово заболяване. А всичко това може да започне с пренебрегването дори на високото кръвно.

У нас всяка година над 70 хиляди души умират заради такъв тип болести. Иначе казано – всеки 2 от 3 случая. В световния ден на сърцето – как можем да предпазим себе си от „тихия убиец“ – в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR коментира кардиологът Иво Петров.

„Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори, които причиняват сърдечно-съдови заболявания“, каза в студиото специалистът.

И докато едни съзнателно избират пътя на цигарите, то други живеят в среда на пушачи и приемат дима, независимо дали го искат. Според Иво Петров забраната за пушенето на обществени места трябва да остане, тъй като това е некоректно поведение спрямо непушачите, а освен това в развитите държави, където забраната важи, броят на страдащите от сърдечно-съдови заболявания е значително по-малък.

В България около 60% от населението страда от подобни болести, а за това са отговорни всички рискови фактори.

„Алкохолът, цигарите, вредната храна, обездвижването са представени в доста добър вид и високо ниво на разпространение в страната, а това е и причината да има толкова високо разпространение на сърдечно-съдовата заболеваемост“, коментира Иво Петров.

Специалистите обаче са категорични – по „едно малко“ питие на ден може да се окаже не само безвредно, а и полезно за организмите на всеки един от нас, стига обаче това да се случва контролирано и в умерена доза.

Мръсният въздух е друг фактор, който оказва влияние върху високия процент заболели от сърдечно-съдови заболяваения, според специалиста.

Как да се справим с болестите на сърцето и да намалим риска да заболеем?

По публикацията работи: Василия Пейчева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене