Депутат и кмет по стъпките на Тодевата чета! Почетоха банскалията Радон Тодев

Депутатът от ППГЕРБ Ал. Мацурев и кметът на Банско направиха преход по стъпките на Тодевата чета вчера, в деня на почит към героизма на банскалията Радон Тодев и неговата чета. Депутатът, кметът, общински съветници и младежи от ГЕРБ, осъществиха преход, който започна от село Годлево, до Радонов гроб: Целта ни беше да преминем по стъпките на легендарната чета, която през 1903 година превежда през планината бягащите от турския башибозук българи от Македония.

След няколкодневен преход четата на Радон Тодев влиза в последното си сражение с настъпващия враг, докато цивилното население се изтегля в безопасност в свободна България. В битката загиват Радон Тодев и четниците му, които преди да влязат в бой, приживе са опяти в Банско, защото са били с ясното съзнание, че отиват на сигурна смърт. Тяхната саможертва позволява на хиляди българи да се спасят от озверелите поробители.

За участниците в събитието беше даден курбан благословен от отец Георги Касапинов., написа депутатът Мацурев в личната си страница.

struma.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене