Община Сатовча подписва до 10 дни договор за доставка на електромобил, ще разнася с него топъл обяд

В Симитли конкурс за доставка на 2 от хитовите коли е проведен още през юни, но спечелилата фирма се отказала, тъй като инфлацията вдигнала рязко цените

Симитли и Сатовча първи от общините в Благоевградска област се насочиха към покупка на хитовите електрически автомобили. Кметът на Симитли Апостол Апостолов го направи още през юни, когато обяви обществена поръчка за 2 изцяло електрически коли за нуждите на общината.

Според техническата спецификация основните параметри, на които колите трябва да отговарят, са литиева батерия с капацитет минимум 12 kWh, пробег на еднократно зареждане с ток минимум 100 км и максимална скорост над 80 км/ч.

На офертата реагира само една фирма, с предложена цена под прогнозната – 107 408.38 лв. без ДДС, с 5 г. гаранционен срок на автомобилите и 8 г. на батериите, и срок на доставката до 4 месеца след подписването на договора. Комисията прецени, че предложението на фирмата я устройва, и предложи на кмета да сключи договор с компанията. Коли в Симитли обаче още няма.

„Те бяха по проект, инфлацията обаче вдигна рязко цените и фирмата се отказа. Както са тръгнали нещата, скоро няма и да имаме електрически коли“, коментира за „Струма“ Ап. Апостолов.

Според него същата тази безпрецедентна за последните години инфлация „изяла“ далеч не само поръчката за електрическите автомобили. Фирмите просто преценяват, че вече не им е икономически изгодно да участват, или пък финансирането пропада. Показателни са поръчката за доставка на нов пътнически микробус, провалена през септември, когато единственият класиран участник преценява, че сумата от 68 458 лв. без ДДС за 1-2 месеца е станала крайно недостатъчна, и отказва да подпише договора. Сумата от 73 150 лв. не успява да привлече нито една фирма по поръчката за доставка и монтаж на соларни системи за топла вода на сградите на детските градини и социалните заведения в общината, и т.н.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов също реши да нареди общината сред модерните европейски градове, където все по-често традиционните автомобили се заменят от електрически.

В началото на ноември Мименов обяви, че купува електричка срещу 33 333.33 лв. без ДДС и до крайния срок се появи 1 оферта с предложена цена 33 330 лв. без ДДС. Ценовата оферта на кандидата е зачетена. Одобрени са и другите параметри на офертата – гаранция на автомобила от 5 г., или 100 000 км, гаранционен срок на батерията от 8 г., или 120 000 км, и доставка на автомобила до 3 месеца, считано от датата на уведомяване за сключен договор за финансиране.

Електрическият автомобил на Сатовча ще е с капацитет на батерията минимум 25 kWh, пробег на еднократно зареждане с ток минимум 150 км, ABS антиблокираща система на спирачките, активен спирачен асистент, дневни LED светлини, автоматични фарове, автоматично заключване на вратите на автомобила при движение, авариен комплект, съдържащ сертифицирани аптечка, прахов пожарогасител, жилетка и авариен триъгълник, централно заключване, климатик, електронно усилване на волана, радио и Bluetooth, USB + AUX IN входове.

Кметът на общината Арбен Мименов увери, че до 10 дни ще подпише договора с фирмата доставчик, понеже в момента юристката оформя документите, и вероятно към февруари следващата година колата ще пристигне в Сатовча. Част от сумата за колата се поема от национален екофонд, друга част – от местния бюджет. По проект общината е одобрена заедно с Петрич, Сандански и Гоце Делчев за монтиране на зарядна станция, за която вече е определено място.

„Планираме да дадем електрическия автомобил на един от патронажите, защото в общината имаме 1000 души, записани по програмата „Топъл обяд“. С  нея ще могат да бъдат обслужвани най-отдалечените села, за които зарядът в батерията на колата ще стига за 200 км“, каза Мименов.

Според специалисти, когато става въпрос за електрически автомобили, пробегът е едно, ефективността е друго. Пробегът показва способността на модела да измине определен брой километри с товар, а ефективността – количеството енергия, използвано за изминаването им. Проучване показва, че в момента модел на румънска марка е най-ефективният електромобил на пазара, като батерията му има капацитет от 27,7 кВт/ч, а мощността на задвижващата система е 44 к.с. Пробегът с едно зареждане е между 200 и 290 км в зависимост от условията (градско или извънградско), като разходът на енергия е 12 кВт/ч на 100 км. Цените на електромобилите варират в широки граници – от 12 000 лв. втора ръка до четвърт милион за нова. Като цяло те са скочили драстично спрямо миналата година – с около 40%. Приблизително половината от стойността на автомобила е самата батерия, която при това има ограничен живот, най-често 8 години.

Зареждането на електромобил на физическо лице в гаража струва около 2-2.50 лева. За едно зареждане за тази сума може да се изминат поне 100 километра. Сметката е на председателя на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) Илия Левков, който е от Петрич. Според него в страната има около 600 зарядни станции за електромобили. Зареждането на бързозарядна станция отнема от 30 минути до 1 час, но само за дозареждане.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене