Запечатаха ресторант в Благоевград, сервитьорите не издавали касови бележки

Данъчни затвориха благоевградския ресторант „Русалка“ заради  неиздаден касов бон.

Нарушението е открито след сигнал на клиент, че сервитьорите не дават касови бележки. По заповед на началниците в НАП служители от отдел „Фискален контрол“ извършили проверка по метода „Таен клиент“. Те отишли на обяд, платили и след като не получи касов бон, се легитимирали и започнали проверка, след което заведението било затворено.

По закон търговските обекти задължително се запечатват до 1 месец в зависимост от степента на данъчното нарушение. В случая ресторантът е затворен за две седмици, потвърди за „Струма“ главният експерт в отдел „Комуникации” в ТДД на НАП Лили Димитрова. Физическото лице, което не е издало  касов бон, ще бъде глобено, а на управителя на дружеството, стопанисващо ресторанта, ще бъде наложена имуществена санкция. За неиздаване на касов бон при първо нарушение фирмите ги грози санкция от 1000 до 2000 лв., от 1000 до 4000 лв. при повторно, а за липсата на фискален апарат наказанието е от 3000 до 10 000 лв. В рамките на административното производство управителите на търговските дружества имат право на възражение преди издаване на наказателното постановление, след което могат да го обжалват пред съда.

Потърсен за коментар по случая, собственикът на заведение „Русалка“ Райко Методиев заяви, че ресторантът не работи заради ремонт. Такива бележки са оставени и на самото заведение, което вчера беше затворено, но вътре не се забелязваше да кипи ремонт. Докато е в сила запечатването, собственикът на фирмата EТ „Раймет-Райко Методиев“ няма право на търговска дейност, но не е лишен от достъп до обекта.

Иначе ресторантът е предпочитано място за благоевградчани заради централното разположение през лятото и че се намира на живописно място до реката. Там често отсядат и активисти на БСП, тъй като партийната им централа е в съседство./Струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене