Ромските секции в Благоевград разклатиха евростола на БСП лидера С. Станишев

Станишев

Щерката на Хр. Бацанов обра преференциите на петричани, но напразно, БАСТА се провали…

Лидерът на БСП и водач на евролистата на Коалоция за България Сергей Станишев получи звучен шамар от благоевградските роми, които с преференциален вот за 15-ия в бюлетината на КБ Момчил Неков разклатиха мястото му в Европарламента и не е изключе­но при окончателното преброя­ване на преференциалните гла­сове да го съборят от там.

Това бе най-коментираната тема вчера в червените среди на Благоевград, оказа се, че Неков е натрупал невероятния си преференциален актив в 3 кон­кретни градски секции. И трите са в ромската махала на Бла­гоевград. В секция №7 напри­мер върли симпатизанти на БСП се оказаха 221 гласоподавате­ли и от тях 52-ма са посочили и №15 в преференциалната част на КБ. В съседната секция №6 от 61 гласували „за“ БСП 15 са изместили Станишев с „чавка“ пред името на Неков, срещу 0 гласа за Станишев. Аналогично е положението в секция №8 -1 глас за Станишев, 17 за Неков.

Късметлията под №15 в евролистата има поддръжници дори в секция 85, където гласува ли­дерът на БСП в Благоевград д-р Владимир Пандев – един, но достатъчен, за да разбие мита за непоклатимия Станишев. Още по-сериозно е положение­то в секция N920, където гласу­ва депутатът Емил Костадинов – там 4-ма гласоподаватели са се възползвали от преферен­цията за №15 в бюлетината на КБ, срещу един-единствен, дек­ларирал предпочитание за С. Станишев.

В по-големите села преферен­ции са отбелязвани от по 3-4- ма гласоподаватели, и то оби­кновено за същата двойка Станишев-Неков, със задължите­лен превес на втория от поне 1 глас. В малките села в облас­тта хората съвестно са си сла­гали хиксчето само в квадрат­чето на КБ и въобще не са се възползвали от възможностите на преференциалното гласува­не.

Както и в цялата страна, и в махалата в Благоевград 28-годишният силистренец е напъл­но непознат и едва ли някой мо­же да каже кой е и какъв е. За него се сети областният упра­вител Муса Палев, защото се оказа, че младият кандидат за евродепутат от КБ отскоро е ко­лега на съпругата му Нериман Палева, която работи в Коми­сията за защита на личните дан­ни. Неков работи там като ек­сперт. „Много интелигентно момче, написало е няколко кни­ги, колегите на съпругата ми много го уважават“, увери Па­лев, обсъждайки най-голямата интрига в евроизборния резул­тат на БСП.

Неков е единственият кандидат-депутат, натрупал в Пирин­ско такъв голям преференциа­лен актив. Като цяло процентът на гласоподавателите, опитали се да преподредят листата на избраната от тях партия, е око­ло 1-2.

В петричките секции неизмен­но има по няколко преферен­циални вота за петата в листа­та на БАСТА Надежда Христова Бацанова, щерка на местния ка­белен бос, но предпочитание­то им не свърши никаква рабо­та на съгражданката им, защо­то отцепниците от ГЕРБ въобще не можаха да се доберат до из­борната бариера.

В ГЕРБ най-много преферен­циални гласове в Пиринско е отнесъл водачът Томислав Дон­чев. Станислав Малинов от ДСБ успя да избута от Европарламента водачката на Реформа­

торския блок Меглена Кунева не и без помощта на Благоев­градска област – преференции­те му са от градските секции, където срещу 1-2-ма, посочи­ли Кунева, 3-4-ма са сложили „чавката“ пред Малинов.

Досегашният и новоизбран евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел е събрала доста гласове от област – и от градски, и от селски секции. При нея прави впечатление, че има по някол­ко почитатели във всички голе­ми общини без изключение.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене