Министър Вълчев: Когато хората са по-образовани, раждаемостта спада

Когато хората са по-образовани, раждаемостта спада. Насърчаваме раждаемостта с всички инструменти, които имаме, но това е факт в цяла Европа, раждаемостта спада с повишаване на образованието. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев.

По думите му, около 7 млн. лева са спрените помощи на родители, които не пращат децата си на училище.

„Промяната е тези средства да отиват обратно в образователната система. Учителите пък имат възможност да насочат тези пари към закупуването на тетрадки и маратонки за децата“, заяви Вълчев.

Министърът на образованието допълни, че най-голям проблем в системата има с недостига на учителите по математика и физика.

„Учителската професия ще продължи да бъде престижна, но не по този начин, в който е в момента. Най-важно е да възпитаме децата с да уважават учителите си. С родителите трябва да бъдем съюзници“, заключи Красимир Вълчев.

По думите му, електронните технологии променят образованието.

„В тази посока работим. Трябва да развием дигиталната култура. В училищата, където са въведени дигитални дъски, директорите споделят, че успехът се вдига. Бъдещето е на изкуствения интелект”, категоричен бе просветният министър.

Красимир Вълчев коментира и подадените оставки от тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

„Премиерът носи цялата отговорност. Подадените оставки са личен акт на министрите. Те са изключителни професионалисти. Коалицията е устойчива, нормално е да има различни мнения по различни въпроси, който се изглаждат с разговор“, каза той.

/канал 3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене