Здравословно! Вижте съветите на Доктор Оз: 6 лоши ежедневни навици, поради които има подуване на корема

Смята се, че когато има подуване на корема, това не е отделна болест, а симптом на други, по-сериозни заболявания на храносмилателната система

Подуване на корема или метеоризъм може да засегне и доста здрави хора! Доктор Оз предупреждава, че този дискомфорт е възможно да се появи и заради някои лоши навици, които имаме.

Доктор Оз съветва да се обърне внимание на причините за това неприятно усещане. Популярният лекар предлага и бързи начини как да се отървете от подуване на корема.

Доктор Оз

Доктор Оз

Кои са причините за подуване на корема?

1. Преяждане

Доктор Оз казва, че няма да му омръзне да повтаря нещо, което ние самите много добре знаем, но не изпълняваме. По-добре е да се яде по-често, но на малки порции, отколкото рядко, но обилно!

2. Твърде много мазни храни

Известно е, че мазнините се усвояват по-лесно от въглехидратите или протеините, докато стомаха е пълен. За да се предотврати подуване на корема, се ограничава и приема на мазни храни.

3. Бързи закуски

Човек, който с бързи темпове поглъща храна без дори да дъвчи добре, вероятно страда от подуване на корема след хранене. Решението е просто – не бързайте, наслаждавайте се на всяка хапка! Усещането за ситост се появява чак след 20 минути.

4. Поглъщане на въздух

Това се случва при бърз прием на храна. Не пийте газирани напитки и по възможност не дъвчете дъвки.

5. Много въглехидрати, фибри и нишесте

Бонбони, сладкиши, тестени изделия, картофи и бобови растения, зеленчуци и плодове на празен стомах – продукти, към които трябва да бъдем внимателни. Също така трябва да се въздържаме към заместителите на захарта, които са вредни не само заради това, че причиняват подуване на корема.

6. Непоносимост към лактоза

Млечните продукти са много полезни, но за съжаление те съдържат лактоза (млечна захар). Това е още една причина, поради която е добре да бъдат ограничени в дневния прием.

Как да се избегне подуване на корема – съветите на доктор Оз

1. Препоръчително е да се разхождате след хранене. Нещо повече, редовните физически упражнения могат да помогнат за намаляване натрупването на газ и подуване на корема.

2. Да не се яде и не пие твърде гореща или студена храна.

3. Намалете количеството на хранителни стимуланти като кафе, шоколад и чай.

4. Дайте предимство на билковите чайове, особено от лайка и мента.

5. За да се премахнат газовете от червата и стомаха, използвайте сорбенти.

6. Постарайте се да бъдете по-често в добро настроение! Смята се, че тревожността и стреса може да предизвикат експлозия в корема. Шегата настрана – колкото по-често се смеете, толкова по-стегнат ще бъде вашия корем.

Ако подуването на корема минава бързо, неговото появяване може да се припише само на някои лоши навици, от които трябва да се отървете. При по-тежки случаи, трябва да отидете на лекар.

/pravilno

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене