Ще има ли Гоце Делчев магистрат в Специализирания наказателен съд?

Една седмица преди официалното изтичане на срока за подаване на документи, Мария Василева Карагьозова – съдия в Софийски районен съд – е първият кандидат за поста председател на Специализирания наказателен съд, който е вакантен, откакто доскорошният му титуляр Георги Ушев оглави Апелативния специализиран наказателен съд през юни.

Съдия Карагьозова сама е пожелала да заеме поста с депозирано в администрацията на Висшия съдебен съвет писмо от 5 юли т.г. Очаква се тя да не е единственият кандидат за поста, тъй като Общото събрание на съдиите от Специализирания наказателен съд, на което вероятно ще бъдат предложени и други кандидати, предстои да се състои идната седмица.

Мария Карагьозова има 19 години юридически стаж, 16, 5 от които в органите на съдебната власт. Образованието си кандидатът е завършил в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград и през 2000 година постъпва на работа като юрисконсулт към Министерството на правосъдието. Била е последователно съдия-изпълнител, съдия в Районен съд-Гоце Делчев, административен ръководител на същия съд, а към момента е съдия в Софийски районен съд. През 2010 година става доктор по право.

На 12 юни, с пълно единодушие съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи за временен ръководител на Специализирания наказателен съд (СпНС) съдия Мариета Неделчева, която до момента бе зам.-председател на същия орган на съдебната власт.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене