Символът на Банско оживява

Сцена след сцена, икона след икона, стенописната украса постепенно изпълва и оживява северната стена на символа на Банско – „Света Троица“. Екипът на доц. Стефан Тъпанов от Художествената академия отново е в храма, след като вече върна блясъка му, извършвайки цялостна вътрешна реставрация благодарение на лично дарената 7-цифрена сума от шефа БФСки Цеко Минев.

Зографисването на северната и южната стена на „Света Троица“ се финансира от общината и частни дарения. То бе благословено от неврокопския митрополит Серафим след литургията по случай 180-годишния юбилей на храма на 31 май 2015-а. Замисълът за стенописите пък принадлежи на покойния Натанаил, който през 2003 г. настоява изронените изображения, правени в средата на ХХ век, да се заменят с нови, които да са в стила на Банската иконописна школа и фактически да се превърнат в нейно продължение.

За цялостното оформление на „Света Троица“ са нужни 700 000 лв., като боите се доставят специално от Германия. 80 000 лв. пък бяха необходими на реставраторите само за проучвателни и проектни дейности. Общината не спира да инициира кампании с уговорката, че името на всеки, който желае да даде лепта за изрисуването на определени сцени, може да бъде изписано на стената.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене