Туристи се снимат с новооткритата статуя в Хераклея Синтика, а подминават с безразличие открития изключително рядък надпис, какъвто няма намерен другаде на територията на България

Не спира потокът от туристи, дошли за селфи с новооткритата статуя в Хераклея Синтика. Парадоксалното е, че те подминават с безразличие постамента с надпис наблизо, намерен пак на тазгодишните разкопки от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински. Вярно, че от статуята, за която е направен първоначално, все още не е открито и парченце. Но пък тя със сигурност е била на цезар, управлявал Римската империя заедно с баща си само за година. А това я прави толкова голяма рядкост, че би произвела фурор в световен мащаб.

Кой е този цезар?

Епиграфът Николай Шаранков вече е готов да каже името, макар че никак не му е било лесно да го възстанови – заради прилагането на damnatio memoriae, тоест посмъртно изличаване на паметта. От надписа се виждат ясно само думите в началото: „Статуя на най-великия и най-божествения…“, както и пожеланието за късмет накрая.

В този случай предизвикателството пред езиковеда е било почти като пред криминалист: трябвало е да се взира в следите и да ги анализира, да се връща отново и отново, докато ги види в подходящата светлина – при това и буквално. „Дълго дебнах слънчевите лъчи да падат под правилния ъгъл – казва Николай Шаранков. – Успях да разчета титлата „цезар“ по-лесно, но името доста ме затрудни. Вече съм сигурен – в текста е бил споменат Публий Лициний Валериан Млади. Той е обявен за цезар през есента на 256-а, а в края на следващата година умира. Заради краткия период, в който е управлявал заедно с баща си Галиен, тези надписи са изключително редки. И помагат за много голяма точност на датировките. Знае се, че през въпросната 256 г. император Галиен е бил на Балканите, вероятно е посещавал Хераклея Синтика и е логично по повод обявяването на сина му за цезар местните хора да са издигнали статуята. Тя е стояла насред форума до 268 г., когато Галиен е бил свален и убит, а сетне подложен на damnatio memoriaе, така че не само неговото, но и имената на роднините му са били премахнати от паметниците в империята. Било е за кратко – войниците са харесвали този император и под тяхно давление постановлението е било отменено. А междувременно то все пак е стигнало до Хераклея Синтика, името на Валериан Млади е било изличено, а пиедесталът на неговата статуя – преупотребен за изграждането на по-голям постамент. Тоест агората, останки от която виждаме сега, се датира със сигурност след 268 г., когато умира император Галиен.“

Няма как да знаем за коя друга царствена фигура е използван постаментът от статуята на сина му, не и на този етап. Но самият факт, че в Хераклея Синтика е открит толкова рядък надпис, е достатъчен повод за радост. На територията на цяла България няма друг такъв, а в целия свят са по-малко от пръстите на двете ръце.

Ралица Василева

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене