Брезничани настаняват македонски самодейци в домовете си

Уборка край домовете и освежаване на стаите в къщите. Това очаква десетки жители на най-голямото гоцеделчевско село Брезница в следващите дни. В населеното място за втора поредна година ще се проведе Международен фолклорен фестивал „Фолклорни пътеки“. Събитието, чийто организатори са НЧ „Петко Славейков-1938” в селището и община Гоце Делчев, ще е на 29 и 30 септември тази година.

В тези дни 3800-те жители на селището ще посрещнат над 1000 самодейци от страната и Македония и много гости. Гостоприемните местни хора ще отворят домовете си, за да настанят в тях македонските самодейци, които ще са над 50 души. Те ще нощуват безплатно в къщите на брезничани, за да не харчат пари за хотели. Фестивалът ще е на обновения площад в центъра на Брезница, който бе ремонтиран миналата година за 202 000 лева.

Музикалното събитие е част от Проект „Платформа за трансграничен фестивален туризъм в областта на културата и традициите – ФОЛКЛОР“ и е финансиран от Програмата INTERREG-IPA CBC Македония-България, изпълняван съвместно с македонската община Пехчево. Ще се организира и голямо изложение на занаятчии и дребни производители от България и Македония.

Организаторите са подготвили празнични концерти, а оркестри за народна музика ще се погрижат за доброто настроение на всички жителите и гости на Брезница. Участниците ще покажат богатството на песни, танци, носии и обичаи в районите, в които живеят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене