За трета поредна година село Баня организира уникален фестивал под надслов „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра!“

Село Баня очаква над 2000 гости на уникален фестивал, който ще се проведе за трети път в селището. Празникът ще е на 8 септември /събота/ на сцената пред старата римска баня в населеното място, което е прочуто с минералните си извори. Фестивалът е под надслов „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра!“ и е с начало от 16 часа.

Вече са резервирани почти всички места в хотелите и къщите за гости в селото. Местните хора ще демонстрират красотата на българския фолклор, самодейците ще са над 250 от различни краища на страната. „Приемаме заявки за участие до края на тази седмица. Наши жители ще демонстрират стари занаяти на туристите, заслугата за това е на Женското дружество в селото. Ще покажем как нашите предци са варили сапун. Занаятчии ще майсторят различни сувенири, жени ще плетат шушони, терлици”, разкри кметицата на Баня – Мария Юрганчева.

Бабите от пенсионерския клуб ще точат юфка, ще направят кулинарна изложба на баненски ястия, всеки гост ще може да опита от известните им баници – с булгур, с ориз. Храните ще се продават с благотворителна цел, средствата ще бъдат дарени за лечението на болно дете.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене