Създава се нова държавна структура за пътната безопасност

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, вицепремиерът Томислав Дончев, регионалният министър Николай Нанков и Богдан Милчев от „Института за пътна безопасност“ СНИМКА: Министерски Съвет

Всички служители, които имат отношение към пътната безопасност, ще бъдат събрани в една структура. Те се включват в службите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, Министерството на образованието, АПИ и други ведомства. Тази структура ще има преки отговорности към пътната безопасност, за да няма разделяне на отговорностите при инциденти и нарушения. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет, в който взеха участие министърът на регионалното развитие Николай Нанков, на вътрешните работи Валентин Радев, зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

Дончев уточни, че все още не е ясно каква институционална форма ще бъде – комисия или агенция. Структурата няма да е към някое от министерствата и ще е максимално близо до Министерския съвет.

“Предстои работа по темата за техническите детайли – структура, състав, изчистване на правомощията, за да е максимално ефективна.Тя ще упражнява активен контрол на останалите функции и ще е звено, което ще има отговорността да прави политики на тази тема. Още днес започва техническата работа и колкото можем по-скоро ще излезем със законодателно предложение”, обясни вицепремиерът Дончев.

Той добави, че са отворени към всякакви предложения. Ще бъдат изслушани специалисти от всички неправителствени организации в областта. Като следваща стъпка ще се направи стратегически преглед на всички документи – през образователната система, обучението на водачите, издаването на книжки, пътната инфраструктура, ефективността на КАТ, съобщава 24 часа.

Този външен независим орган ще може да прави предписания на министрите и министерствата. Няма да се назначават нови служители, всички бройки и експерти ще бъдат взети от изброените ведомства.

24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене