Инж. Росица Димитрова, управител на «Водоснабдяване и Канализация» ЕООД – Благоевград: Водата в чешмите в Благоевград е в нормата, пийте си спокойно!

Ще има ли поскъпване на водата в  Благоевград?

Последната промяна в цените на предлаганите от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград водоснабдителни и канализационни услуги е от 01.09.2013 г. Като повишението на цените тогава е с по-малко от 2%.  От 01.01.2017 г. започва нов регулаторен период и съгласно изискванията на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и подзаконовите нормативни актове към него всички ВиК оператори представят в Комисията за енергийно и водно регулиране Бизнес план за дейността на дружеството за регулаторния период от 2017 г. до 2021 г.  „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Благоевград също представи бизнес план за 2017 г. -2021 г., който е съгласуван с обслужваните от дружеството общини и с Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от дружеството. В този бизнес план е заложено и увеличение на цената на предлаганите услуги, което предстои да бъде разгледано от Комисията за енергийно и водно регулиране, а след това подлежи и на обществено обсъждане. Предложението на дружеството е увеличението да е в размер на до 20% от действащите цени.

Решен ли е проблема с ползването на вода за битови нужди за напояване на градини?

– Въпреки, че кметът на община Благоевград ежегодно издава заповед, с която забранява използването на питейната вода за напояване, голяма част от потребителите не се съобразяват с наложените ограничения. Компетентният орган за осъществяване на контрол в тази насока е Община Благоевград, а не „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. За дружеството остават негативите от пониженото налягане във водопроводната мрежа и недостатъчния дебит за осигуряване на непрекъснатост на водоснабдяването.

На три от детските площадки в кв. Струмско водата е спряна, защо?

– Градските чешми със свободен достъп се стопанисват от Община Благоевград и дружеството не разполага с информация за преустановяване на водоподаването.

Какви мерки предприемате за намаляване  загубата на вода?

– През последните години дружеството извърши ремонти на голям брой резервоари по водопроводната мрежа, при които беше изпълнява хидроизолация на водните камери на резервоарите…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене