(ВИДЕО) Ирина Паскалева представи новата си песен „Рила и Пирин”

Г-жо Паскалева, Вие сте сред тазгодишните участници в конкурса „Пирин фолк”. С какво се занимавате и бихте ли се представили – с какво се свързват музикалните Ви участия досега?

Ирина Паскалева: Досегашните ми участия са били свързани с Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, с турнетата, които ансамбълът е поемал и с оркестъра, с който работя. От 1992 година съм част от ансамбъла. 

Известната народна песен „Чия е тази земя”, с която сте кандидатствали в конкурса, не е класирана, заради „много българско звучене”. Откъде се породи спорът в тазгодишния конкурс за текста на песента?

Ирина Паскалева: Песента е патриотична – заглавието е „Чия е тази земя?”. Много хора мислят, че песента е народна, тя е толкова близка до тях, докосва ги, но песента е авторска, текстът и музиката са на Елка Недкова – майката на една много даровита и известна българска актриса и певица – Нона Йотова. Елка Недкова има и други такива патриотични текстове, свързани с България. 
Още заглавието подсказва тематиката, а текстът е: „Рила и Пирин и още Родопа планина/Балкана стар да попитат/ Чия е тази земя? Чия е мъката черна/ от петвековни тегла?/ Чии са костите бели по урви и по била? Тази земя е на Гоце. Гоце и Даме и Тодор./ Тази земя е Македония, земя бунтовна, българска земя синовна”… „Майка България пита: Има ли още земя/ С кръв на герои пропита? Бащина, свидна земя”… Много е силна. В нея се пее за един от най-наболелите проблеми – и до ден-днешен. За съдбата на Македония, за мъката на българския народ… Знаете, че нашият край, Неврокопският, се е освободил от турско робство по време на Балканските войни. Ние до последно сме били под османско иго. Може би за това тази тема все още е доста чувствителна. Има много хора, живи, които преразказват спомена за тези събития. Затова песента е толкова силна.

Агенция “Фокус”

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене