14-г. девойка от Югозапада приета по спешност в болницата в Разлог

14-годишна от Разлог роди бебе с тегло 2,2 кг,  кръсти го със звучното име Пирин. Новороденото изплакало в акушеро-гинекология на благоевградската болница при екип начело с д-р Лидия Калоянова. Раждането при малолетната родилка протекло по нормален начин и без усложнения, въпреки рисковете, които крие тази възраст. Родилката е приета в полунощ по спешност, транспортирана е с линейка от Спешен център – Разлог. След предприети действия и адекватна намеса на дежурния екип бебето се родило в 03,45 часа. Поради възрастта си майката М. Иванова не била в състояние да разбере сериозността на ситуацията – определената дата за раждане била през септември. Първи новороденото, което е недоносено и се нуждае от интензивни грижи, поели медиците в неонатология.

„Това е вторият случай за 8 месеца с раждане на 14-годишна”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. По данни на майката бащата на детето е пълнолетен, 18-годишен, и също е от Разлог.

Болничният директор обясни, че при една малолетна родилка усложнения може да има във всеки един етап от бременността – от самото забременяване,  при раждането и дори в следродилния период, в конкретния случай майката е добре и вече е изписана.

Малкият Пирин остава в болница, докато достигне  2,4 кг.

Д-р Митев, който е акушер-гинеколог с близо 30-годишен опит в родилна зала, обясни, че много от младите момичета разбират, че са бременни, в по-късен етап от бременността, това най-често са семейства с нисък социален статус.

Той посочи, че според проведени медицински изследвания рискови са бременностите при пациентките под 16-годишна възраст. От началото на година в МБАЛ – Благоевград са поели първия си дъх 5 бебета, родени от майки под тази възраст. Специалистът счита, че основна  роля да се възпитат младите момичета на редовни посещения при гинеколога има майката, тъй като малолетните се водят на преглед от тях. Сексуалната култура при подрастващите е комплексна, решаваща роля имат не само родителите, но и учителитe.

Другата противоположна тенденция, която се наблюдава от 10 години, е тази на забременяването в по-късна възраст, като то също крие рискове. При бременност след 35-годишна възраст се увеличава рискът от генетични заболявания на плода, развитие на прееклампсия при майката, преносване на плода, преждевременно раждане или невъзможност за нормално раждане, посочи още д-р Митев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене