НП „Рила” ще има инфоцентър в Благоевград

Изграждане на Посетителски информационен център в Благоевград, достъпен за хора със специални нужди и в неравностойно положение. Това е една от основните дейности на Дирекцията на Национален парк „Рила” по проект „Засилване на капацитета на защитени зони, чрез иновативна методология за устойчивост“. Финансирането е по Програма за трансгранично сътрудничество Гърция – България 2014-2020 г.

Бъдещият инфоцентър ще е обособен в старинния квартал „Вароша” в Благоевград, за да обхване голяма част от туристопотока в града.

На провелата се информационна среща бе представена и широко разисквана темата, свързана с „Туристически продукт „Южна Рила – разнороден, комплексен, уникален и променящ се”. Представени бяха и първите резултати от прилагането на туристическия продукт „Дестинация Южна Рила”. Представянето беше в „Еколенд“ – интерпретативен образователен център в местността Бодрост, с участието на представители от областната администрация в Благоевград, община Благоевград, сдружения и предприемачи.

Дейностите по проекта са свързани с опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, опазване на почвите и възстановяване и насърчаване на екосистемните услуги, включително НАТУРА 2000 и зелени инфраструктури. Специфичната цел е да се подобри ефективността на дейностите по опазване на биологичното разнообразие.

Други основни дейности по него са разработване и внедряване в експлоатация на Специализирано мобилно приложение за мониторинг на биологичното разнообразие, превенция от пожари, бедствия и оптимизация на административното управление на ДНП „Рила“, капитализиране на резултатите и популяризиране на територията на Република България и трансграничния регион, организиране и провеждане на събития за хора в неравностойно положение, изготвяне на брошури и публикации на Брайлов текст за НП „Рила“, доставка на специализирана мониторингова екипировка. Ще се приспособи екопътека „Запазена Парангалица“ за хора в неравностойно положение. Общата стойност на проекта е: 1 093 111,60 евро, като за ДНП „Рила“ тя е 201 611,50 евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене