Настъпи Слънчевата нова година за Бялото братство на учителя Дънов

Слънчевата Нова година посрещат на 19 август, Преображение Господне по стар стил, на най-магичното място в Рила последователите на Петър Дънов. Величественият циркус на Седемте езера е гръбнак на Балканите и енергиен център на света според Учителя, който е един от най-уважаваните философи в света.

Празничната паневритмия е кулминация на Лятната духовна академия, която събира в Рила дъновисти от цял свят, обяснява пред „Марица“ пловдивчанинът Живко Стоилов, редовен участник в ритуала от две десетилетия.

На разсъмване на 19 август хората от Бялото братство посрещат първите лъчи на Слънцето на Молитвения връх. Така се настройват за най-красивата част – Голямата паневритмия край Петото езеро Махбур, Бъбрека.

И тази година повече от 50 пловдивчани ще танцуват в бяло в магическите кръгове заедно с братя и сестри от САЩ, Русия, Италия, Англия, Испания. Много са младите хора, някои водят дори бебетата си.

Никой не води статистика, но и тази година над 1200 души ще оформят внушителните пет кръга на поляната край езерото. Тази година всички са особено развълнувани, тъй като се навършват цели 80 години от първата паневритмия, изпълнена под ръководството на Учителя.

„Светъл ден!”, си пожелават стотиците хора в бели одежди, преди да се понесат в танца. Плавни движения, красива музика, величествени върхове и езерни огледала – трудно може да си представи човек по-незабравима гледка. Всички се усмихват, в белите кръгове дори непознатите стават близки като братя.

След изпълнението следва концерт с класическа музика и композиции на Учителя на участници в паневритмията. Задължително е и да си налееш вода от прочутия извор Ръцете, открит и благословен лично от Учителя.

Изключително вдъхновяващо и пречистващо преживяване, магия, споделя и Татяна Йорданова, друга пловдивчанка, редовна участничка в паневритмията.

Уникалният танц ще бъде представен догодина с концерти и демонстрации в рамките на програмата на Пловдив като европейска столица на културата.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене