Статуя на римски магистрат от началото на IV век „изплува“ при проучванията на Хераклея Синтика край Петрич

Откриха статуя на римски магистрат от края на III – началото на IV век при проучванията на античен град Хераклея Синтика, информираха от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН и ръководител на разкопките.

Каменната скулптура е в човешки ръст.

До нея е намерен ѝ надпис, от който се правят предположения за името на изобразения знатен хераклеец.

Междувременно все повече туристи посещават Хераклея Синтика категоричен е директорът на историческият музей в града Сотир Иванов.

„Най-старият град в Югозападна България, Хераклея Синтика, датиращ отпреди близо 2350 години, ежемесечно се посещава от хиляди туристи. От 2011 година, когато стартираха активно разкопките, до днес има редица положителни ефекти върху туризма в община Петрич и посещаемостта се е увеличила десет пъти, сподели директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доцент Людмил Вагалински, който е и ръководител на разкопките в Хераклея Синтика.

Той представи постигнатото до момента от археологическия екип на форум, провел се в Банско с представители на 23 общини, включени в организацията Туристически район „Рила-Пирин“ , чиято цел е формиране на регионални туристически продукти, маршрути и атракции и последващо разработване и прилагане на маркетингова стратегия за създаване на общ бранд на Туристически район „Рила – Пирин.”, казва още Сотир Иванов.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене