Министър Нанков: До 45 дни разчистваме свлачищата и пускаме двете ленти на пътя за Рилския манастир

От понеделник започват дейностите по разчистване на двете скални свлачища на пътя за Рилския манастир, каза днес министър Николай Нанков.

На път за Светата Рилска обител регионалният министър инспектира срутищата, които от месеци са затворили едната лента на пътя за манастира. Те са факт от пролетта. Скали и дървета са затворили едната лента на пътя за Светата обител. Дейностите започват със сеч по периферията на срутищата, след това алпинисти започват обрушване на нестабилните камъни, следва разчистване на скалната маса, за да се освободи пътя. Догодина пък ще започне укрепването на свлачищата, като все още не е ясно по какъв точно начин.

„За съжаление дейностите закъсняха заради валежите, в понеделник започва изсичането на дърветата по горния край на свлачището, което е съгласувано с ДГС „Рилски манастир” и Югозападното държавно горско предприятие. След това алпинистите започват обрушване на скатовете”, каза пред БГНЕС министър Нанков.

Според него след изсичането на 10-метровата зона започва постепенно обмрежване на срутището, а движението по пътя за Рилския манастир ще бъде спирано на етапи. „Това са краткосрочните мерки, след тях за 40-45 дни ще се опитаме да укрепим ската, разчистим камъните и пуснем движението в двете платна”, допълни министър Нанков.

Министър Нанков: До 45 дни разчистваме свлачищата и пускаме двете ленти на пътя за Рилския манастир снимка 1

Той поясни, че в момента са готвят двете задания: до „Геозащита”-Перник, както и за целия инвестиционен проект, с които ще се укрепи трайно целият скат.

„Самото решение ще бъде дадено от самите проектанти: дали ще бъде с пилоти, анкери или габиони, като предстои през следващата година цялостното укрепване на склона”, категоричен бе регионалният министър. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене