Дъждовете съсипаха златните кюстендилски череши

Поне 1/3 от черешовата реколта в Кюстендилско е необрана и ще остане по дърветата заради дъждовете, казаха земеделски прозиводители.

Валежите, които в района не са толкова обилни, съсипаха качеството на черешите, плодовете изгниха и дори мухлясаха, казаха земеделски производители.

Провалената реколта коментира и кметът на общината Петър Паунов на последната сесия на минипарламента. „Как да се бере, като не може да се влезе в масивите“, констатира градоначалникът.

Търговци от София поръчват кюстендилски череши за ракия по 30 стотинки за килограм, но черешите вече не стават и за казан, защото са мухлясали, коментираха от селата Драговищица, Стенско, Горановци. Ромите берачи не искат да берат изгнилите череши – просто се разпадат в ръцете им.Тонове от плодовете ще останат по дърветата и ще паднат при новите дъждове, загубите за земеделските производители са за хиляди лева.

Цената на черешите на пазара в Кюстендил се качва -по 2,50 -3 лева за килограм. В Москва са по 4-4,50 лева за килограм, на там се доставят турски череши, не български поради наложените санкции срещу Русия, казаха руски граждани в Кюстендил.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене