Монтират първите подземни контейнери в Сандански

Нова практика – подземни контейнери за смет, започва да се въвежда от днес пробно в град Сандански. Планира се два от първите подобни съдове с вместимост 1,5 куб. метра да се монтират по главната улица „Македония“. Други 10 с вместимост 4 кубика ще се поставят в централната градска част.

Контейнерите ще са на 2,5 метра под земята, в тях ще се съхраняват отпадъците, а над земята ще е само приемното им устройство. Те имат доста предимства пред обикновените кофи за боклук, които са на повърхността. Едно от тях е липсата на миризми, тъй като се затварят плътно с гумени уплътнители. Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността /през лятото/ и постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците. Няма достъп до отпадъците на животни и атмосферни влияния, както и неоторизирани лица. Събират голямо количество отпадъци на малка площ – един подземен съд събира боклук колкото 4 контейнера, тип “бобър“. Подобрява се хигиената около контейнерите. Другите предимства са ниските експлоатационни разходи, лесното и бързо обслужване и поддържане.

Амбицията на ръководството на община Сандански е да монтира още такива съоръжения за смет при положение, че се приемат положително от жителите и гостите на града.

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене