6 идеи за предотвратяване на йо-йо ефекта

Седмици наред сте оформяли желаната фигура чрез тежки тренировки и строга диета, но скоро след това си връщате свалените килограми. Йо-йо ефектът при диетите е кошмар за всички, които трудно отслабват. Вижте 6 идеи за предотвратяване на йо-йо ефекта.

Яжте протеини

Освен, че с тяхна помощ трупате мускули, протеините са по-засищащи, което означава, че намаляват чувството за глад. Гледайте да включвате в основните хранения продукти като филе от бяла риба, пилешко или телешко месо.

Не забравяйте закуската

Според проучвания 80% от хората, които са си създали навика да закусват по време на диета, запазват подобренията в теглото си. Затова не променяйте режима и не забравяйте закуската. Освен варени яйца, овесени ядки и препечени филийки, може да хапвате също кисело мляко (още един източник на протеини), смесено с парченца пресни плодове или малко мед.

Добави описание

Сервирайте правилно

Оказва се, че е от голямо значение как и къде хапвате. Избягвайте да се храните в движение, а вкъщи е добре да хапвате в червени чинии – според специалисти червеният цвят се асоциира със знака стоп, затова сигнализира на мозъка ви да спре да се храни. Сервиране на нормална порция в по-малка чиния също е трик, който може да ползвате – така се създава усещането, че хапвате повече, отколкото изглежда.

Разумни цели

Йо-йо ефектът засяга голям процент от хората, които са се подлагали на диета. 30% от жените в САЩ не успяват да запазят новото си тегло, защото си поставят прекалено високи цели. По-добре си избирайте по-разумни и достижими цели, за да запазите темпото, което сте установили по време на хранителния режим. Щом периодът на диетата ви е приключил, не се нахвърляйте отново на всякакви храни, а се постарайте да следвате част от новите принципи на хранене. Проверявайте теглото си веднъж седмично.

Добави описание

Стрес хранене

Един от виновниците за йо-йо ефекта е стрес храненето. Когато сте под напрежение, имате проблеми в работата или емоциите в личния живот ви идват в повече, е много вероятно да посегнете към хладилника за утеха. Когато сте нервни, опитайте с медитация, техники на дишане или ако наистина много ви гони глад, хапнете някакъв плод.

Добави описание

Диетичен дневник

За всички, които са били на диета, се препоръчва да си водят диетичен дневник, в който да си записват кога и какво са хапвали. Така може да проследите какво може да е предизвикало йо-йо ефекта – дали някаква конкретна съставка, или връщане към лоши навици.

/rozali

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене