Законността и редът в община Гоце Делчев

 Поредицата от интер­вюта с председателите на постоянните комисии в Общински съвет – Гоце Делчев, про­дължава. Този път думата има г-н Ан­гел Поюков – пред­седател на Комиси­ята по законност, обществен ред, транспорт, молби и жалби на гражда­ните, конфликт на интереси и изпъл­нение на Наредба №1 на Общинския съвет.

Ангел Поюков е завършил ми­лиционерското (сега полицейско) училище в град Пазарджик и Ака­демията на МВР – София. Той има и гражданска спе­циалност Социални дейности, придо­бита в ЮЗУ – Бла­гоевград. Профе­сионалния си път е започнал като сержант, преминал е последователно през всички нива, издигайки се до на­чалник на Районно управление „Поли­ция“ – Гоце Дел­чев. Понастоящем работи в частна ох­ранителна фирма. Той е първи мандат общински съвет­ник и е избран от гражданската кво­та.

– Господин По­юков, кои са най-важните проблеми, решени досега от Комисията, която Вие огла­вявате?

– За да има законност и ред в Общината, най-важно­то е да се спазва Наредба №1. Затова нашата основ­на задача е, ако се налага, своевременно да правим промени в нея, така че тя в най-голяма степен да об­служва обществения инте­рес. Такава необходимост се появи още в началото на мандата. Към Комисия­та беше отправено писмено искане от страна на Район­но управление „Полиция“ да внесе изменения в Наредба­та, които да дадат правомо­щия на всички полицейски служители да работят по контрола на автомобилния транспорт. Преценихме, че искането е основателно, тъй като околията ни е го­ляма и много коли влизат в града. Особено в пазарни дни на невралгични места движението се пренасища и малкото служители на КАТ не могат да осигурят необ­ходимия ред. Регламенти­рахме съответни изменения, както и възможността да бъдат съставяни фишове за неправилно паркиране и в отсъствието на водачите на МПС. Преди това полицаите губеха много време, чакайки край колите завръщането на водачите нарушители. При­ходите от глобите са за подо­бряване на инфраструктура­та в Общината.

Проблеми имахме и във връзка с осигуряването на нощната тишина. Става дума за някои заведения, които пречат на спокойстви­ето на гражданите. Взехме мерки, за да няма груби на­рушения.

– Важен за шофьорите е и въпросът за платеното пар­киране в града. Как ще ко­ментирате промените в На­редбата?

– Моето предложение беше на бул. „Гоце Делчев“ да няма „Синя зона“ , за­щото това забавя трафика. Вие знаете, че в града има три основни пътни артерии – „Стара планина“, „Гоце Делчев“ и „Дунав“ . Целият трафик минава през тях , а „Синята зона“ стеснява път­ното платно. За съжаление предложението ми не беше прието.

Положителна е промяната, чиято цел е облекчаване на движението по улица „Бяло море“. Там преди беше „Синя зона“. Сега приложихме све­товната практика при тесни успоредни улици движение­то да бъде еднопосочно – от едната да се влиза, от дру­гата да се излиза, за да има възможност и за паркиране.

– Известно е, че на пред­стоящата в края на този месец сесия на Общинския съвет ще се разглежда въпросът за общинската транспортна схема. Може ли да ни дадете информация в аванс?

– Да, тогава ще приемем новата транспортна схема. Вече сме готови с предло­женията. За да съкратим излишни разходи, редуци­рахме във времето първа и втора градска линия. Оста­вяме тези, които са свърза­ни с отиването и връщането на хората от училище и рабо­та.

– Искам да Ви попитам и за жалбите на гражданите. От какво естество са те?

– Голяма част от тях са във връзка с нарушаване­то на нощната тишина. Не­малко са свързани и с пар­кирането. Има конфликти между съседи. Някои хора не прибират колите си в га­ражите, паркирайки върху тротоарите, а всички знаем, че те са предназначени за пешеходците, сред които са най-уязвимите групи – деца и майки с колички. Други оплаквания се отнасят до кражба на селскостопанска реколта. Искам да подчер­тая, че жалбите решаваме съвместно с общинската ад­министрация.

– Бихте ли казали кои ор­гани имат правомощия да съставят актове по Наредба №1?

– Правомощия има поли­цията и определени лица със заповед на кмета – еко­полицаи. Последните охра­няват селскостопанската реколта и водоемите, защо­то има деца, които се къпят в тях.

– Каква е структурата на Постоянната комисия по за­конност и ред и с кои други комисии си взаимодейства­те в най-голяма степен?

– Комисията се състои от осем членове, между които двама юристи. Най-голямо е взаимодействието ни с Фи­нансовата комисия и тази за общинската собственост.

– Господин Поюков, благо­даря Ви за разясненията!

Юлия Баймакова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене