Близо 3 000 лица и семейства от област Кюстендил вече поискаха помощ за отопление

2 994 молби-декларации за помощ за отопление са подадени до момента в дирекция „Социално подпомагане-Кюстендил. До 31 октомври ще се приемат молби за отпускане на целева помощ за отопление.
Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се прилага и последна платена фактура. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – 1 ноември 2018 г. до 31 март 2019 г.

Целевата помощ за отопление за сезон 2018-2019 г. е 74, 83 лв. Така всеки одобрен за помощ ще получи 374,15 лв. за 5-те зимни месеца. Средствата се изплащат наведнъж.

„Увеличението на пенсиите няма да бъде пречка за хората. Определен е един коефициент, с който се намалява пенсията и така хората няма да бъдат ощетени”, заяви за Дарик директорът на РД “Социално подпомагане”-Кюстендил Радостина Васева.

За изминалият отоплителен сезон 2017/2018 г. са  подадени общо 6997 бр. Заявления.

Право на целева помощ за отопление имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението- декларация е по-нисък или равен от диференциран минимален доход за отопление и отговарят на условията по чл. 10 и 11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП).

Основа за определяне на диференцирания минимален доход за отопление е гарантираният минимален доход (ГМД), чийто месечен размер се определя с акт на Министерския съвет и към момента е 75,00 лв.
Доходите се декларират за месеца, през който са получени, независимо за кой период се отнасят.
Лицата и семействата подават заявление – декларация по образец в дирекции „Социално подпомагане“ по настоящ адрес и при спазване на изискванията по чл. 26, ал. 2, 4, 5, 6, 7 и 8 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
В заявление – декларацията по ал. 1 задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ.
Заявления – декларации за отпускане на целева помощ за отопление се подават в дирекции „Социално подпомагане“ от 1 юли до 31 октомври.
В срок до 20 дни след подаване на заявление – декларацията се изготвя социален доклад. В 7-дневен срок от изготвянето на социалния доклад директорът на дирекция „Социално подпомагане“ или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускане или отказ на помощта. Заповедта се връчва в 14-дневен срок от издаването й и може да бъде обжалвана пред Директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Целевата помощ за отопление се предоставя, както следва:
1. При отопление с топлоенергия, електроенергия и природен газ – в пари на правоимащото лице или семейство;
2. При отопление с твърдо гориво:
а) в пари на правоимащото лице или семейство;
б) на търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при изрично отразено в заявление – декларацията желание от страна на лицето или семейството.

 

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене