Боксът като средство за борба със затлъстяването

Прекомерното и неправил­но хранене, хормоналният дисбаланс, стресът, липсата на достатъчна фи­зическа активност, хормонално или хи­мично обработената храна са част от при­чините за повечето случаи на затлъстя­ване (наднорменото тегло) при човека.

Броят на хората, които страдат от затлъстяване расте в световен мащаб, което го превръща в един от най-бързо развиващите се со­циални проблеми на общественото здра­ве на нашето време.

Всъщност, про­блемите на затлъс­тяването и съпът­стващите го заболявания са в момента приоритет на правителствените и общест­вени здравни инициативи в Европа. Има нарастващо безпокойство в Европей­ските здравни институции и регионалния офис на Све­товната здравна органи­зация за Европа относно затлъстяването и свързани­те с него заболявания като диабет тип 2, хипертония, кардиоваскуларни болести, кардиометаболитен риск и превенция.

Всичко това показва знае­нието от създаване на една комплексна методика за борба с наднорменото тегло и създаване на едно здраво­словно съотношение между мускулна маса, подкожна и междуорганна мазнина и вода в организма на човек.

През 2013 г. Националният център по обществено здра­ве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследва­не при на­ционално предста­вителна извадка от 3353 деца на 7-годиш­на възраст, в първи клас. Про­учването е второ за страната в рамките на Европей­ска иници­атива на СЗО за на­блюдение на затлъстяването при деца­та. Установи се, че: “Често­тата на наднорменото тегло (включително затлъстяване­то) сред момчетата е 32.4% и при момичетата – 28,6%, нивата на затлъстяване са – 15,7% сред момчетата и 12.2% при момичетата.

Причините за затлъстява­нето са :

  • Генотипни фактори: от­ключено заболяване, хор­монален дисбаланс, наслед­ствена предразположеност и др.
  • Фенотипни фактори :урбанизацията, вредните хранителни навици, нека­чествена храна, намалената физическа активност и др.

ХХІ Европейски конгрес по затлъстяване 2014 г. Табл. 1. Разпространение на над­норменото тегло и затлъстя­ването сред населението в някои страни:

Тези стряскащи данни провокираха в мен желание­то да намеря най-ефектив­на и най-бърза методика за премахване на наднорме­ното тегло и дългосрочно поддържане на получените резултати, включваща здра­вословно хранене и редовно занимание по бокс и конди­ционни тренировки.

В съвременното общество все повече се прокрадва идеята за красиво тяло на­правено по здравословен начин. Стеса, напрегнатия начин на живот, некачест­вената храна, липсата на двигателна активност и др са фактори който въздейст­ват върху затлъстяването. Боксът като спорт който не само конструира красиво тяло но и намалява стреса, отговаря все повече на тези нужди на обществото. Пред­лаганата от мен методика не само доведе до забележи­телни резултати относно на­маляването на подкожните мазнини, подобряването на IBM, подобряване на антро­пометричните параметри, но и до повишаване на са­мочувствието , намаляване на стреса. На следващата снимка визуализирам един от многото резултати на мои момчета и момичета постиг­нати чрез тази методика.

Боксът е контактен спорт, при който енер­гийните нуж­ди се набавят предимно от анаеробните метаболитни механизми. От тези ме­таболитни механизми, анаеробна­та гликолиза е основен енергиен из­точник.

Той е пре­димно анае­робен (20-30%,70-80%), аци­кличен и изключително динамичен спорт. Характе­ризира се с остър, дирек­тен конфликт с противник, сложни двигателни дейнос­ти изпълнявани в условията на динамично изменяща се среда на непрекъснат пре­ход от фаза атака към фаза защита (и обратно). Боксът, като спорт изисква: вари­ативност на действията, импровизация и творчески решения, бързи и непрестан­ни промени на движенията, специфичен спортен инте­лект, психологическа устой­чивост, висок праг на болка, сложна двигателна реакция, високи нива на кондицион­ните и координационните способности и др.

Масовият бокс като спорт

в световен мащаб, все повече се налага като средство за оформяне и поддържане на тялото. Той има не само благоприятен ефект върху ограничаване на наднор­меното тегло но и върху психическото състояние на човека. Все повече жени го избират, като средство да поддържат тялото си краси­во.­

Естествено постигането на един резултат е вследствие на много комплексно-инте­гративни фактори, като:

На първо място, трябва да се осъществи правилно диагностициране на забо­ляването от специалист. Повечето треньори предла­гат хранителни режими, тре­нировъчни и суплементни програми, без дори да имат представа, каква е генезата на причинителя на наднор­меното тегло. В доста от слу­чаите се оказва някое забо­ляване или състояние което директно или индиректно оставя своя неблагоприятен отпечатък върху ендокрин­ната система. Правилното откриване на причинителя е ключов проблем при съста­вянето на правилни и рабо­тещи тренировъчни, супле­ментни, медикаментни и хранителни програми.

На второ място, трябва да променим начина си на хра­нене, като изключим всички „захари“ от менюто си. Тряб­ва да се храним три пъти на ден (за да може инсулина да нормализира стойностите си), от плодовете – за пред­почитане са боровинките и грейпфрутите.

Специалистите обясняват още, че голяма част от зе­ленчуците имат способнос­тта да понижават нивото на кръвната захар. Такива са чесъна, лука, марулята, спа­нака и най-вече боба (всич­ки видове).

Рибата, морските дарове, пилешко, телешко, пуеш­ко, заешко и др. също са за предпочитане, но само пече­ни или сварени.

На трето място, се нареж­дат редовните тренировки по бокс, които да спомогнат за намаляване на мазнини­те в тялото и поддържане на физически и психологиче­ски тонус на човека. Прак­тикуването на този спорт съдейства за подобряване на постиженията при след­ните променливи: реакцион­но време, памет, внимание и мотивация. Трениращите бокс имат по-високи нива на развитие на изследвани­те психофизиологически и психологически характерис­тики.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене