Отец от Кюстендилско описа в стих чумата по Странджанско

Отец Ангел Десподов /54г/ от кюстендилското с.Жиленци, който след тежка катастрофа преди години беше трудоустроен и засега не служи в храм, но очаква с възстановяването си да му бъдат върнати свещеническите права, написа стихотворение за чумата в Странджанско. Воден от състрадание към стопаните на стадата там. По чисто християнски подбуди отецът не приема евтаназирането на хиляди овце и кози, за него това си е грях. и е нарекъл кампанията „сатанинска“. А този, „който със клането е съгласен, той за дявола съвсем е безопасен“.

„Клаха овцете и козите не защото те не са добитък, а защото твърде много сме се уяли с политика и идеали“ реди в рима отецът, озаглавил стихотворението си „Орис“.

Простично той съветва фермерите от Странджанско да отидат и да запалят по свещичка в храма след това, което им се случи. Отецът вярва, че българинът ще се справи и с тая трагедия – чумата по Ямболско и Бургаско.

Засега „Орис“ е качена само на профила на отец Ангел в мрежата. От скромност той не публикува творбите си. А е майстор на стиха, пише превъзходни детски стихове /има четири сина, момчета, които вече са големи/, както и текстове за естрадни песни. В първата си младост свирел и на китара – при това доста добре.

 

/кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене