Не пътувайте за Гърция! Ще ви се стъжни животът!

Засилените проверки за хра­ни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съ­седите през почивните дни.

Заради опасенията от раз­пространение на болестта аф­риканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегла­ментиран произход. Проце­дурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.

Заради наплива от туристи към южната ни съседка свър­шиха местата във фериботите до гръцките острови.

Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Ре­корда постави о. Самос, къде­то на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други – 2 евро.

Тараши за храни по граници­те бавят пътуването към Гър­цияЗасилените проверки са за­ради опасенията от африкан­ска чума по свинетеИзбягвайте да носите през граница храни от месо без термична об­работка

Всички, кои­то са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат пред­вид, че по-строгите ветеринар­ни проверки за храни от живо­тински произход ще забавят значително пътуването им. Пъ­туващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни орга­ни, които да регулират движе­нието.

На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който

СЛЕДИ ЗА ВНОСА В ГЪРЦИЯ НА ХРАНИ ОТ СВИНСКО МЕСО

На ГКПП Кулата и Станке Ли­сичково проверка на влизащи­те правят граничните полицаи и митничарите и при необходи­мост сигнализират на област­ната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.

“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме

КОНФИСКУВАНИ ОКОЛО 30 КГ ХРА­НИ СЪС СВИНСКО МЕСО

Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на област­ната дирекция по без­опасност на храните в Благоевград Михаил Ба­щавелов.

На граничните пункто­ве има разлепени инфор­мационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африкан­ската чума. Досега не е имало някакви инциден­ти. Всички, от чийто ба­гаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допъл­ни д-р Бащавелов.

Денонощно се правят про­верки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олто­манци на границата със Сър­бия, обявиха след заседание на областната епизоотична ко­мисия в Кюстендил.

Проверяват се всички влиза­щи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произ­ход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има

ПОСТОЯННО ДЕЖУРЕН ВЕТЕРИНА­РЕН СПЕЦИАЛИСТ,

а на КПП Олтоманци провер­ката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите.

Откритите храни ще се из­земват, след което ще се пре­дават за унищожаване в инси­нератор.

Забраната за внос на проду­кти от свинско месо и провер­ките на личния багаж не са до­вели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Про­верката трае около минута.

Обикновено митничарят или граничният полицай пита дали се внасят такива храни, после отваря багажника и прави про­верка. След това дава разясни­телна листовка за африканска­та чума и това отнема около 5-6 минути. Няма гаранция обаче, че при засиления тра­фик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.

“ОТ ГЪРЦИЯ НИКОЙ НЕ КУПУВА МЕСНИ ПРОДУКТИ, ЗАЩОТО СА ПО-СКЪПИ

Оттам се внасят олио, масли­ни, перилни препарати, така че на влизане от Гърция провер­ките са много бързи”, комен­тираха от Агенция “Митници”. От Гранична полиция също увериха, че няма необичайни за петък следобед колони от автомобили на влизане у нас.

Възможно е в неделя следо­бед, когато нашенци се приби­рат от Гърция, да има струпване.

На ГКПП-тата в Благоевградска об­ласт не е въведена задължителна де­зинфекция на вли­защите автомоби­ли, каквато има на други пунктове.

По-стриктни са проверките на вли­зане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.

Проверките са от близо ме­сец и нашенци

ВЕЧЕ ЗНАЯТ, ЧЕ Е ЗАБРАНЕН ВНОСЪТ НА СВИНСКИ ПРОДУКТИ

Българи, които пътуват към Гър­ция, казаха, че засега няма осезаеми засилени проверки на багажите за внос на храни. Заради практиката обаче на­шенци да отиват на почивка там и да си носят оттук ядене, има въведени

ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА КОЛИЧЕСТВОТО НА ХРАНА, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ВНАСЯ ТАМ

На някои от плажовете пък вече дори имало поставени та­бели, че се забранява носенето на храни и напитки отвън.

Масирани проверки за транс­портиране на свинско месо и продукти извършват служи­телите на втория по натоваре­ност пункт на българо-гръцка­та граница – Маказа – Нимфея. През Маказа преминават само леки и лекотоварни автомоби­ли, но въпреки това

СЕ ПРОВЕРЯВА ВСЯКО ВОЗИЛО

Свинското месо, чийто про­изход не може да се докаже, се конфискува и пре­дава на екарисаж.

Преминаващите през пункта румън­ски туристи, кои­то през лятото са най-многобройни, негодували, защото били подложени на подобна проверка часове по-рано на влизане от Румъ­ния в България.

Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комоти­ни пазаруват телешко, което в България е значително по-ев­тино, отколкото в гръцките ма­газини.

Засилените мерки по гранич­ните пунктове са взети на 16 юли със съвместна заповед на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътреш­ните работи Валентин Радев, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Проверяват се всички авто­мобили за превозване на месо от Гърция на ГКПП Златоград, добави той. Вече има и вър­нати дребни количества месо, тъй като нямат документ за произход.

Граничните полицаи ще бъ­дат

ОСОБЕНО ВНИМАТЕЛНИ В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ,

когато е основният наплив на премина­ващи през трасето за нерегламен­тиран внос на месо.

Засега няма значи­телни опаш­ки на пункта, но се очак­ват такива през почив­ните дни.

Славов призова на­селението на областта да съдейства по мерките срещу аф­риканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни и да проявява висока предпаз­ливост, тъй като хората са ос­новният фактор за разпростра­нение на заразите.

Тони Маскръчка

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене