Рудник „Ораново“ осъден да плати 250 000 лв. на вдовица и деца на загинал миньор

Рудник Ораново

Вдовицата и децата на починалия от инфаркт миньор Асен Грънчаров осъдиха управата на рудник „Ораново“ в Симитли за 250 000 лв. Толкова е размерът на обезщетението, което районният съдия Вера Янева-Коева присъди на Магдалена Грънчарова, сина Борислав и дъщерята Бианка на загиналия по време на работа миньор. Тримата искаха мината да им плати общо 280 000 лв. за причинени неимуществени щети, болки и страдания, като същевременно се приспадне взетата вече застраховка от 47 500 лв., изплатена след трудовата злополука. Асен Грънчаров почина на 1 август миналата година, докато монтирал под земята машина за вкарване на въздух за спасителните екипи, които търсеха затрупаните на 16 юли четирима миньори. На електромашиношлосера внезапно му прилошало, свлякъл се на земята и починал. Според съдебномедицинската експертиза Грънчаров е починал от остър инфаркт на миокарда, причинен от „екстремно претоварване, произтичащо от спешната обстановка, довела до силно нервно-психическо напрежение и претоварване на сърдечносъдовата система“.

По време на трудовото дело близките на починалия миньор обяснили, че бил преуморен, на ръба на силите си по време на спасителната операция и го съветвали да си вземе болничен. Той обаче им обяснил, че много от колегите му били в болнични и ако и той излезе, няма кой да намери телата. Вдовицата Магдалена обяснила, че съпругът й бил много разстроен след трагедията с колегите му, всеки ден виждал техните роднини денонощно да стоят в рудника и да плачат в очакване да намерят телата. За тези 17 денонощия не се е хранел нормално, нито почивал, от натрупаното физическо претоварване и безсъние рухнал психически. Внезапната му смърт била непоносима за съпругата и двете му деца, които били силно привързани към техния баща. Помежду им имало силна емоционална връзка, разчитали на него не само финансово /синът от дълго време е бил безработен, а дъщерята – редовна студентка в ЮЗУ/, но и във всяко друго отношение за съвети, помощ и подкрепа.

Съдия Вера Коева-Янева осъди фирмата концесионер на рудника – „Пирин Ораново” ЕООД, да плати 84 152 лв. обезщетение на вдовицата и по 74 152 лв. на децата му, както и съдебни разноски – 9300 лв. държавна такса, и адвокатски хонорари – 6000 лв. за адвокат Румяна Иванчева и 9650 лв. на Юлия Ангелова. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене