Благой Калпачки – фитнес инструктор и бокс треньор в клуб „Централ” – Благоевград: Боксът, като средство за борба със затлъстяването

Прекомерното и неправилно хранене, хормоналният дисбаланс, стресът, липсата на достатъчна физическа активност, хормонално или химично обработената храна са част от причините за повечето случаи на затлъстяване (наднорменото тегло) при човека.

Броят на хората, които страдат от затлъстяване расте в световен мащаб, което го превръща в един от най-бързо развиващите се социални проблеми на общественото здраве на нашето време.

Всъщност, проблемите на затлъстяването и съпътстващите го заболявания са в момента приоритет на правителствените и обществени здравни инициативи в Европа. Има нарастващо безпокойство в Европейските здравни институции и регионалния офис на Световната здравна организация за Европа относно затлъстяването и свързаните с него заболявания като диабет тип 2, хипертония, кардиоваскуларни болести, кардиометаболитен риск и превенция.

Всичко това показва знаението от създаване на една комплексна методика за борба с наднорменото тегло и създаване на едно здравословно съотношение между мускулна маса, подкожна и междуорганна мазнина и вода в организма на човек.

През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване при национално представителна извадка от 3353 деца на 7-годишна възраст, в първи клас. Проучването е второ за страната в рамките на Европейска инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при децата. Установи се, че: Честотата на наднорменото тегло (включително затлъстяването) сред момчетата е 32.4% и при момичетата – 28,6%, нивата на затлъстяване са – 15,7% сред момчетата и 12.2% при момичетата.

Причините за затлъстяването са :

  • Генотипни фактори: отключено заболяване, хормонален дисбаланс, наследствена предразположеност и др.
  • Фенотипни фактори :урбанизацията, вредните хранителни навици, некачествена храна, намалената физическа активност и др.

 

ХХІ Европейски конгрес по затлъстяване 2014 г. Табл. 1. Разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението в някои страни:

Тези стряскащи данни провокираха в мен желанието да намеря най-ефективна и най-бърза методика за премахване на наднорменото тегло и дългосрочно поддържане на получените резултати, включваща здравословно хранене и редовно занимание по бокс и кондиционни тренировки.

В съвременното общество все повече се прокрадва идеята за красиво тяло направено по здравословен начин. Стеса, напрегнатия начин на живот, некачествената храна, липсата на двигателна активност и др са фактори който въздействат върху затлъстяването. Боксът като спорт който не само конструира красиво тяло но и намалява стреса, отговаря все повече на тези нужди на обществото. Предлаганата от мен методика не само доведе до забележителни резултати относно намаляването на подкожните мазнини, подобряването на IBM, подобряване на антропометричните параметри, но и до повишаване на самочувствието , намаляване на стреса. На следващата снимка визуализирам един от многото резултати на мои момчета и момичета постигнати чрез тази методика.

Боксът е контактен спорт, при който енергийните нужди се набавят предимно от анаеробните метаболитни механизми. От тези метаболитни механизми, анаеробната гликолиза е основен енергиен източник.

Той е предимно анаеробен (20-30%,70-80%), ацикличен и изключително динамичен спорт. Характеризира се с остър, директен конфликт с противник, сложни двигателни дейности изпълнявани в условията на динамично изменяща се среда на непрекъснат преход от фаза атака към фаза защита (и обратно). Боксът, като спорт изисква: вариативност на действията, импровизация и творчески решения, бързи и непрестанни промени на движенията, специфичен спортен интелект, психологическа устойчивост, висок праг на болка, сложна двигателна реакция, високи нива на кондиционните и координационните способности и др.

Масовият бокс като спорт в световен мащаб, все повече се налага като средство за оформяне и поддържане на тялото. Той има не само благоприятен ефект върху ограничаване на наднорменото тегло но и върху психическото състояние на човека. Все повече жени го избират, като средство да поддържат тялото си красиво.

Естествено постигането на един резултат е вследствие на много комплексно-интегративни фактори, като:

На първо място, трябва да се осъществи правилно диагностициране на заболяването от специалист. Повечето треньори предлагат хранителни режими, тренировъчни и суплементни програми, без дори да имат представа, каква е генезата на причинителя на наднорменото тегло. В доста от случаите се оказва някое заболяване или състояние което директно или индиректно оставя своя неблагоприятен отпечатък върху ендокринната система. Правилното откриване на причинителя е ключов проблем при съставянето на правилни и работещи тренировъчни, суплементни, медикаментни и хранителни програми.

На второ място, трябва да променим начина си на хранене, като изключим всички „захари“ от менюто си. Трябва да се храним три пъти на ден (за да може инсулина да нормализира стойностите си), от плодовете – за предпочитане са боровинките и грейпфрутите. Специалистите обясняват още, че голяма част от зеленчуците имат способността да понижават нивото на кръвната захар. Такива са чесъна, лука, марулята, спанака и най-вече боба (всички видове). Рибата, морските дарове, пилешко, телешко, пуешко, заешко и др. също са за предпочитане, но само печени или сварени.

На трето място, се нареждат редовните тренировки по бокс, които да спомогнат за намаляване на мазнините в тялото и поддържане на физически и психологически тонус на човека. Практикуването на този спорт съдейства за подобряване на постиженията при следните променливи: реакционно време, памет, внимание и мотивация. Трениращите бокс имат по-високи нива на развитие на изследваните психофизиологически и психологически характеристики.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене