ЮЗУ умира – Юруков го съсипва! Защо мълчим?

 Ние сме отговорна преса и же­лаем да получим отговор на въ­просите, които си задават не само жителите на Благоевград, но и на региона:

» Кой доведе до упадъка на ви­сшето учебно заведение?

» Кой има изгода от множе­ството интриги и създадената неприязън между колегите в така сплотения доскоро научен и ад­министративен колектив?

» Кой изгони кадърните препо­даватели и студенти?

» Докога градът и обществото ще търпи недоразуменията, наре­чени ректор, ректор в сянка от ДС и заместник-декана на правото?

» Защото ректорът, за да реаби­литира себе си пред града и за да се спаси от хулите на съгражда­ните си, не се разграничава от по-горе изброените личности?

 На нас ни пука, пука ни дали ще го има този университет и ка­къв е пътя, по който се е насочил – стръмно надолу и заравяне в калта, или устрем нагоре до нови висини или поне до достигане на загубените нива. Затова, драги читатели, търсим и посочваме всички проблеми, които достигат до нас, а те, както се вижда, не са никак малко. Доскоро в универ­ситета се обучаваха под различна форма на обучение малко над 18 000 студента, а само за 3 години техният брой намаля до 7000. Причината за това обаче не е само демографска, но и чисто ра­ционална. С подготовката на не­нужни за пазара на труда специ­алности, чрез чистки на кадърни и отдадени преподаватели, чрез занемаряване на учебния процес и неадекватно управленско по­ведение и тоталното отсъствие на научна дейност във висшето учебно заведение, сегашният  упадък е налице и е неизбежен. Не знаем как тази тъжна и от­чайваща статистика не тревожи и управлението на града. Сами­ят градоначалник многократно е казвал, че градът съществува благодарение на ЮЗУ „Неофит Рилски“, а ние ще го допълним, като кажем, че ако не съществу­ваше университетът в Благоев­град и региона, градът щеше да е със затихващи функции, което за съжаление скоро ще е факт и негативният ефект от това ще се отрази на целия регион. Разви­тието на Благоевград е поставено на картата и зависи от това дали ЮЗУ ще успее да се възстано­ви, защото водещият работода­тел „Благоевград БТ“ АД е пред затваряне и когато и ЮЗУ „Н. Рилски“ същото затвори врати, градът също няма да може да пре­одолее този шок.

 Ние твърдо вярваме, че някой, някъде ще се вслуша в нашето послание и ще предприеме необ­ходимите мерки, за да реформира системата преди тя да е завлякла към дъното и града ни, и въпреки, че на последния коктейл, даден от ректора за народните предста­вители от Югозападна България, техните хвалебствия не стихнаха цялата вечер, за нас е необходи­мо да ги призовем и тях, и мест­ната власт да започнат също да питат и да се интересуват върху съдбата на университета и кога­то достигнат до истината за това падение, до която достигнахме и ние, да започнат да размахват тоягата и да премахнат тази без­дарна управленска маса, която гледа само как да усвои бюдже­та на университета, но не и да му възвърне старата слава и да отго­вори на предизвикателствата на времето и средата и да посрещне бъдещето с ясен и категоричен план за успех.

 Но и не на последно място ще попитаме кой ще понесе отговор­ността за целият този безпоря­дък, които отблъсна знаещите и можещите преподаватели и про­гони извън града студентите, за които университетът бе святото място, което ги подготвя не само за професиите им, но и за живота им? Кой? Кой? Кой?

Илия Кирилов

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене