Изобретател от Кочериново на път да спаси Скаптопара!

Изобретателят от Кочериново Николай Поповски изпрати писмо до  Министър Николай Нанков в което разкрива идеята си за запазването на археологическите разкопки на древния град Скаптопара. Разбирасе, че  само Топ Преса има копие от писмото до Нанков и отговора от инж. Дончо Атанасов председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

До Министър Николай Нанков

МРРБ

Уважаеми Г-н Министър,

                    Предлагам на Вашето внимание, да вземете  в предвид и моето предложение за запазване на археологическите разкопки на древния град Скаптопара, попаднали по новостроящото се трасе на автомагистрала Струма.

                    За спокойствието на  граждани на Благоевград. Казусът автомагистрала Струма и археологическите  разкопки  Скаптопара,има решение.Ще съществуват и двете и то при най-малки разходи за корекцията на пътя. Ето какво предлагам: След като отидох на място и огледах терена, открих решението. Предлагам магистралата в участъка да се измести между разкопките и спортната база повдигната на мостови колони разположени в основата по самия бряг.  Дори за преминаващите по пътя ще има и панорамна гледка към древния град. И както се казва и вълкът сит и агнето цяло.

Поздрави и да действаме, че няма време!

Николай Поповски, изобретател

А ето и отговора от от инж. Дончо Атанасов председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“

 

ДО

Г-Н НИКОЛАЙ ПОПОВСКИ

КОПИЕ:

МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО

Ваш изх. № V8-536/18.05.2018 г. Наш вх. № 04-16-999/21.05.2018 г.

ОТНОСНО:    Предложение за запазване на археологическите разкопки на древния град Скаптопара по трасето на АМ „ Струма „

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПОПОВСКИ,

Благодарим Ви за отправеното предложение. Държа да Ви уверя, че търсим баланса между археологията, екологията и скоростното строителство. Строителството в близост до археологическия обект е спряно и такова не е извършвало в рамките на разкопките при археологическите проучвания на древното селище.

Вашето предложение е предоставено на експертите, отговарящи за реализацията на проекта за АМ „Струма“, лот 3.1. „Благоевград – Крупник“, които ще се запознаят внимателно с него.

Следва да бъде направено уточнението, че в участъка между трасето на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1, където е локализиран археологическият обект, и спортната база има предоставена концесия за находище „Благоевград“, със срок 25 години, считано от 2004 г.

 

С уважение,

ИНЖ. ДОНЧО АТАНАСОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене