Ще преборят ли футболното хулиганство новите промени в закона?

Глобите за нарушения на стадиона стават от 1000 до 5000 лева и възможност за 5-годишна забрана за посещаване на мачове. Това е заложено в промените в Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия, които бяха окончателно приети от парламента. До спешните промени се стигна заради агресия и проява на насилие по време на футболни мачове.

Новите правила предвиждат при отправяне на ругатни, носене на пиротехнически средства, нахлуване на спортния терен, предизвикване или участие в сбивания и други, глобата да е от 1000 до 2000 лева.

Използването на забранени предмети и вещи, посегателства над състезатели, служители, свързани с мероприятието, фоторепортери, оператори, медицински работници и други, се налага безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа, или задържане в териториалната структура на МВР за срок от 5 до 15 денонощия, както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 2 до 3 години.

Промените предвиждат и увеличаване на видеонаблюдението във всеки сектор, входовете и изходите, както и забрана за посещаването на спортни мероприятия на лица, участвали в безредици. Достъпът до спортни мероприятия ще се осъществява с поименен билет, който ще даде възможност на органите на реда да имат самоличността на всички посетители.

Режимът за достъп до всяко спортно събитие ще се осъществява чрез предоставянето на определен документ за самоличност или след разчитане на лична карта от скенер за лични документи. Той ще влезе в сила една година след обнародването на закона в Държавен вестник.

/дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене