Администраторите на групата „Спаси Скаптопара / Save Skaptopara“ се разграничиха от Инициативния комитет

 Късно снощи в групата създадена от идеята да се спаси древното селище Скаптопара, излезе съобщение от администраторите, които се разграничават от Инициативния комитет.

 Преди дни стана ясно, че строителството на магистрала Струма ще продължи, а части от древното селище край Благоевград ще бъдат изместени. Това е решението на комисията по казуса „Скаптопара“, съобщи професор Николай Овчаров.

 „Ще има и археология, ще има и магистрала. Единият от тези обекти, банята, е така ситуирана и стои извън магистралата и ще си остане на място, докато другите две сгради, малката църквичка и гробницата, ще бъдат демонтирани”, обясни проф. Овчаров.

 До скоро всички защитници на древното селище споделяха една цел и идея, но вероятно е настъпила промяна, която е провокирала създателите на групата да излязат със следната позиция:

 „МНОГО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗАСЯГАЩА ВСИЧКИ ВАС 13 хиляди човека, които сте харесали групата.Уведомяваме ви, че групата Спаси Скаптопара / Save Skaptopara официално се се дистанцира от Инициативния комитет оглавен от Лазар Андреев.

 Групата категорично се разграничава от всичко казано през последните седмици от тях, както и от всякакви техни бъдещи изказвания в медиите.Групата седи твърдо зад идеята Скаптопара да остане изцяло на място (без никакво местене!) и тази позиция няма да се промени!
За съжаление Инициативният комитет е на друга позиция и тъй като взимаше голямо участие в групата преди да си промени мнението, се чувстваме длъжни да ви информираме за това и всичко да бъде прозрачно за вас.

 

  Поздравления за държавата – успешно проведена акция – разделяй и владей!“.

 Свързахме се с Лазар Андреев, за да коментира ситуацията. Неговата позиция все още остава твърда по отношение на обекта и неговото запазване.

 “ Борбата винаги е била за запазване на обекта. За нас винаги е било водещо той да се запази, но не сме били против магистралата. Има решение на експертна комисия, което гарантира запазването на обекта и преместване само на няколко обекта от селището, това ни удоволетворява до голяма степен, защото в по-голямата си част ще се запази. Ако се направи всичко за социализирането на обекта и подходяща инфраструктура до него, ще бъде добре, а ние трябва да контролираме процеса.“, каза Андреев.

 По думите му, борбата за изместване на трасето на магистралата би донесло много и допълнителни усложнения. “ Ако отидем на съд, там ще доведат 40 експерти и ние. Коя страна и чие мнение ще натежи, според вас?“, логично се пита Лазар Андреев.

 Според него е много лесно да се  говори, но когато това се прави, трябва да е на база факти и документи. Никой от страна на защитниците на обекта, не нае експерт, който да си застане с името и да каже какво може да се направи, да покажем наше проучване, споделя още той.

 Дистанцирането на администраторите на групата, според Андреев се дължи на липса на достатъчно адекватна и обоснована информация.

 Попитахме и администраторите на групата, каква е причината за така създалата се ситуация. Според тях е настъпила промяна в мнението на Инициативния комитет и те не са съгласни с него. “ Нашата позиция е ясна и тя е запазване на обекта без никакво изместване.“, категорични са те.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене