Авер на петричкия Ескобар движи наркоканал в Швейцария

  Авер на петричкия нар­кобос Огнян Атанасов – Ескобар движи канал за дрога в Швейцария. Това се разбира след ареста на Вла­до Русия, който е закопчан с килограм хероин. Известни­ят в кримисредите жител на петричкото село Поленица е арестуван на излизане от хотел, придружаван от мла­да дама.

 Според данни на раз­следващите в Швейцария Владо Русия е трябвало да предаде наркотика на местни дилъри. Ченгетата предполагат, че дрогата е трафикирана от България до Страната на шоколадите по разработен канал, който действал още от силните години в престъпния биз­нес на Ескобара от Петрич. Полицаите в Швейцария разполагили с информа­ция, че там се подвизава още един представител на българския ъндърграунд, който е издирван с години. Предполага се, че именно той е връзката на Владо Ру­сия с местните дилъри на дрога. Според версията те трябвало да получат нар­копратката от югозапада и да я пласират на дребно сред швейцарската мла­деж.

 Владо Русия е стар по­знайник на българската полиция. Той излиза преди малко повече от година от затвора, където излежава присъда да трафик на бе­жанци през граница. Попа­да в пандиза, след като е арестуван на ГКПП Кулата заедно с двама свои авери от Сандански. Спипани са с микробус, пътуващ от Гър­ция за България с 30 неле­гални бежанци, съобщава сайтът „Струма“. Изтърпява наложеното му наказание и е освободен от затвора.

 По това време босът Ог­нян Атанасов вече е при­бран зад решетките по обви­нение за наркотици и пране на пари. Негови авери, сред които и соченият за човек на Ескобара – Владо Русия, се опитват да запазят из­градената престъпна струк­тура за трафик на дрога от Гърция през България за Западна Европа, обясня­ват ченгета. По думите им отломките от мрежата на Ескобара бранят със сила територията на боса си. Във войната за печелившия престъпен бизнес се включ­ват всякакви средства. Най-разпространеният ме­тод за разчистване на смет­ки в региона за палежите, обясняват наблюдатели над петричкия ъндърграунд.

 Жертва на подобно сплаш­ване става и Владо Русия. Скоро след като излиза от затвора и конкуренцията засича опитите му да се намести в структурата на Ескобара, колата му е опо­жарена. Неизвестен атента­тор полива със запалителна течност лекия автомобил „Пежо 206“. Колата лум­ва в пламъци, докато е пар­кирана пред кооперацията, в която живее собственикът й в село Поле­ница. Неволен свидетел на палежа става таксиметров шофьор, кой­то забелязва съмнителен мъж да хвър­ля клечка по пежото. Оче­видецът спрял таксито и подгонил под­палвача, но той успял да избяга. Тога­ва бакшишът извадил пожа­рогасителя си и започнал да гаси пежото. Хора от коо­перацията се притекли на помощ с мар­кучи. Когато Владо Русия излязъл на улицата и ви­дял подпале­ната си кола, заявил, че не иска да се вика полиция. Обяснил, че не му се занима­вало с подава­не на жалби. Въпреки това дежурен екип от районното в Сандански пристигнал на мястото, за да направи оглед.

 Според една от работните версии на разследващите огненият атентат срещу Ру­сия е извършен, защото той дължал много пари. Друга хипотеза пък свързва пале­жа като акт на сплашване срещу собственика заради опитите му да навлезе в наркобизнеса. Тогава раз­следващите не изключват и възможността опожаря­ването на автомобила да е свързано със застрахова­телна измама. Повече от го­дина след престъплението официално не е оповестено извършителят на палежа да е разкрит и задържан.

 Заради войната за нарко­канала на Ескобара в райо­на са засечени още някол­ко сблъсъка между местни кримки, които се плашат един друг с палежи на коли и къщи. Ченгета казват, че всеки от тях се опитва да се наложи като тартор в райо­на, известен като меката на опиатите в Южна България. Кандидатите за наследници на окошарения наркотрафи­кант Ескобара по всякакъв начин пробват да сложат ръка на печелившия бизнес. Според запознати обаче в битката определено са над­делели приближени до боса Атанасов.

СТРАШИЛИЩЕТО ГРОХВА

 В пълна развалина се превърна зад решетките някогашното страшилище и един от най-влиятелните наркобосове в страната Ог­нян Атанасов – Ескобара. От мъж с внушителна физика той е грохнала пълна разва­лина вследствие на зависи­мост от медикаменти.

 Ескобара, който преди го­дини избяга от най-охраня­вания гръцки затвор, където лежеше заради дрога, сега се оплаква от множество травми от катастрофи – счу­пени кости, изваден далак, комоцио. Наркобосът стра­да от паркинсон, нарушения на речта и на паметта. В за­твора Ескобара залинява, отслабва драстично и се променя до неузнаваемост. Зрението му се влошава и трудно ходи сам. Подсъдим е под две дела – за наркоти­ци и пране на пари. Те обаче са спрени, защото Атанасов е толкова зле здравослов­но, че не може да участва в процеса.

Ваня Тодорова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене