Съборът във Ваклиново събра над 25 000 души!

 Това, че живеем в една държава, не означава, че се познаваме. Доказала го е историята и насадените сте­реотипи.

 Като чужденец бихте се по­чувствали, ако за първи път отидете в Сатовчанско. Но пък ще бъдете посрещнати с много топлина и родопска свежест.

 Лятото, време за почивки и развлечения, е идеалната възможност да се запозна­ете с онези необятни места, където хората са повече от задружни.

 Доказателство е тради­ционният събор във Вакли­ново, село в община Сатовча, което се намира в планината. Това е най-големият събор, който се организира в Югоза­пада и фактите го потвържда­ват. За двата дни – събота и неделя, са го посетили над 25 000 човека. Цифра, която само площад „Батемберг“ в София явно е виждал.

 Дори съборите в Гоце Дел­чев, Кулата и дори „Пирин пее“ нямат толкова хора. Причината за това е, че във Ваклиново точно по това време, специално за събора, се прибират всички живеещи и работещи в чужбина. А това се оказва немалка цифра от хора, сподели кмета на село­то.

 Към момента има над 120 човека, които живеят в САЩ заедно със семействата си и са получили зелена карта. Емиграцията е масовост и затова на събора бихте ви­дели много хора, седнали на сладки раздумки, да си ка­жат онова, което разстояние­то не им е позволило. Между­временно на една сцена, на една огромна поляна, където е разположено цялото съби­тие, се вият хора и народни песни- предимно родопски.

 Ваклиново и съседните села впечатляват с домовете, които са прекрасно изглеж­дащи, модерни и подържани – пълна противоположност на обезлюдяващите се села, населени от християни.

 Впечатление правят борби­те. Обособено е място, обгра­дено от публика, която гледа как деца, младежи и мъже се борят до победа, която след това е и наградена. Сред бор­ците се отличава една пре­красна Фатиме от село Блат­ска – момиче, което тренира борба и по нищо не се дава на съперника си. Фатиме е двукратен носител на победа от борбите на събора.

 Именно там бихте разбра­ли колко масово и важно е това събитие.

 Съобщавайки имената на участниците в борбите, се чува: Дебрен, Брезница, Кор­ница, Блатска, Кочан, Сърни­ца и още, и още.

 Хората от цяло Неврокоп­ско са дошли на събора – кой да се почерпи, кой да пазару­ва от сергиите, кой да послу­ша музика.

 Сергиите! Разбира се, накъ­де събор без сергии, които са обсипани със стока. Същото се отнася и за шатрите, под които се продават овчи пър­жоли и много бира.

 Това е съборът във Вакли­ново – празник за местните и прекрасна атракция за „чуж­денците“.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене