Да възродим храма до Бей чинар в Гоце Делчев!

 Мюсюлманският молитвен дом е функционирал до осво­бождението на Неврокоп от османско робство (1912 г.), а е разрушен през 1939 г. Според местни предания, разказвани от стари хора, сградата е била някога християнски храм, който след завладяването на тези земи от османлиите бил преустроен в джамия. Според тези предания храмът е бил посветен на Света Марина, а не черквата, която съществу­вала в североизточното под­ножие на хълма Хамам баир (близо до днешното Трето ос­новно училище), както битува общоприетото мнение.

 През 60-те години на XX в. при корекции на коритото на реката, с цел изграждане на защитни диги, работници се натъкват на основите на ста­ра сграда. За съжаление нейните останки се появяват на бял свят в неподходящо вре­ме и местната власт не про­явява никакъв интерес към откритието. Тогава, за да не се спира хода на строителни­те работи, градежът е зарит набързо, а след това е покрит и от наносите на реката.­

 По-късно, в наши дни, само по описание, дадено от мест­ни хора и без да имат пряко наблюдение, археолози из­казват мнения, че при „Бей чинар“ най-веро­ятно е съществу­вал древен хрис­тиянски храм. Вестник „Градът“ подема кампани­ята за възражда­не на този храм. Приканва всеки от жителите на град Гоце Дел­чев, региона, об­ластта, страната и чужбина да се свърже с нас и да ни предоста­ви информация, документи и снимки за това вакъвско място. Поемаме ангажи­мента да се свър­жем с археолози и да поискаме съ­действие от местната власт.

 Днес, мистериите около това място биха могли да бъдат разбулени при провеж­дането на археологически разкопки. Според експерти около чинара могат да изля­зат доста интересни и невиж­дани неща. Дотогава всяко становище остава в сферата на хипотетичното.

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене