Любен Милев: БСП – Благоевград, е по-силна, възлагаме надежди на младите

 Любен Милев е председател на общинската организация на БСП в Благоевград и замест­ник-председател на областната структура. Той е юрист по обра­зование, бивш полицай.

– Измина една година, откакто поехте ръководството на общин­ската организация на БСП в Бла­гоевград. Какво се промени през тази една година в БСП в област­ния център?

– През тази една година се слу­чиха много, и то позитивни неща, касаещи организационния живот на общинската партийна органи­зация. След организационните промени в ръководството, Изпъл­нителното бюро, което е постоян­но работещият орган на органи­зацията и лично аз, направихме срещи с всички партийни органи­зации т.е. с всички редови чле­нове и председатели на основни партийни организации в община­та. Тези срещи се извършиха само и единствено да се чуе мнението на хората за текущото състояние в организациите, проблеми, пре­поръки и виждането им относно новите политики в национален мащаб на партията. На тези срещи стана ясно, че не всичко се свеж­да до редовите членове, случ­ващо се в общинската партийна организация и информационните и организационни документи, ид­ващи от НС на БСП. Тези пропуски се правят от председателите на основните партийни организации по различни причини в голямата си част без корист или умисъл, но има и такива, които умишлено целят отдалечаване на редовите членове от новото ръководство на Общинската организация за постигане на чисто субективни лични интереси и амбиции на партийни членове, сраснали се с партията и ползвайки я за лични користни цели. По тези причини се избраха на места и нови предсе­датели на основни партийни орга­низации, която тенденция за обно­вяване ще продължава с избор на всеодайни личности с качества и авторитет в обществото и убедени в лявата идея. Хубавото е, че ак­тивът и симпатизантите оценяват политиките на новото ръковод­ство положително, удовлетворени са от промените и смяната на по­коленията, както и от вижданията в общинската структура на БСП.

– По-силна ли е общинската ор­ганизация?

– Естествено, че е по-силна. И не само по-силна, но и по- сво­бодна, свободомислеща, необре­менена с дългогодишни догми и разбирания, насаждани от лиде­ри с амбиции за несменяемост. Това се вижда и от провежданите политики вътре в организацията и прокарвани чрез общинските ни съветници в Общински съвет – Благоевград. Всички решения, предложения, законови промени, прокарвани от Общинската адми­нистрация в града, които са про­тив интересите на гражданите на община Благоевград, са атакувани от нас със средства, позволявани от закона и възможностите ни, предвид представителността ни. В тази връзка търсим подкрепа и от останалите политически предста­вени субекти в общински съвет, които споделят нашите политики

 по определени въпроси. Винаги сме готови да защитаваме соци­ални и др. политики и на други политически групи, стига те да са в интерес на гражданите и близки до лявата идея.

– По-единни ли са благоевград­ските социалисти днес? Перио­дично се появяват слухове за на­прежение и раздори в партийните редици?

– Да, мога да кажа, че бла­гоевградските социалисти са по-единни. Тук говоря за социали­сти идейни, а не за тези с партиен билет, който им служи като про­пуск за удовлетворяване на ма­териални и управленчески амби­ции, когато БСП е водеща сила в управлението на държавата. Тези, които и в момента са с неудовлет­ворени амбиции и биват ползвани като оръдие за разединение на организацията от управляващите в момента, срещу жълти стотинки, или с обещания за бъдещи обла­ги.

– Успяват ли общинските съ­ветници на БСП да бъдат активна и твърда опозиция на кмета Ата­нас Камбитов?

– В по-голямата си част не успя­ваме, тъй като политическата ни представителност не е достатъчна и там, където успяваме, е благода­рение на др. политически групи в общинския съвет, за което им бла­годаря от името на БСП. Дори да не успяваме да променяме реше­ния, за които се гласува под строй от управляващите, за които се пре­късват включително и болнични по майчинство, информираме об­ществеността /данъкоплатците/ за негативите, които им сервират с политиките си политическото ръководство на общината. Пока­зателен е примерът с гласуване упълномощаването на г-н Камби­тов да ни представлява пред ВиК Асоциацията, с извинение за при­чинения му дискомфорт, от който е отвикнал, откакто е кмет от упра­вляваща политическа сила.

– Готова ли е общинската орга­низация на БСП в Благоевград за местните избори, които са дого­дина?

– Много директен въпрос, на който така категорично не мога да отговоря. Правим необходимото с мобилизация на сили вътре в БСП, физически ресурс, политически и извън политически, лично су­бективни възможности и връзки и с др. политически формации за отпор на статуковото в община Благоевград, където два мандата не се инвестира в реална трудо­ва заетост, създаване на работни места чрез инвестиции – вътреш­ни, външни, европейски проекти и др.

– Какъв кандидат за кмет ще търси БСП?

– БСП има ясна представа за визията, на която следва да от­говаря кандидатът за кмет и не е тайна за никого. Първо да отго­варя на изискванията на закона, да е патриот, некомпроментиран като личност и гражданин. Ако има собствен бизнес или участва в такъв като съдружник, бизнесът му трябва да е чист, прозрачен. Да не е участвал в престъпното лик­видиране на държавата посред­ством формите на приватизация под тезгяха, ликвидация и изку­пуване на дялове от предприятия без знанието на правоимащите. Както и участвал в престъпни мутренски групировки и „фирми” за рекет и изземване на бизнес, което и сега се прави с помощта на държавата.

– Възможно ли е да подкрепите независима кандидатура?

– Да, напълно възможно и с го­ляма вероятност. Не държим да е тясно партийна кандидатура.

– Младите хора в БСП активни ли са и ще ги видим ли в бъдещата съветническа листа на партията?

– Да и тепърва мисля, че ще се доказват още повече на по­литическата сцена. И сега има представител общински съвет­ник от младежката партийна организация. При всички поло­жения ще има младежи и в лис­тата за кандидат-съветниците в бъдещия общински съвет. На тях залагаме големи надежди, това е мое лично мнение и поли­тика на партия­та на национал­но ниво. Това го показах и със структуриране­то ми на Изпъл­нителното бюро на Общинската организация на БСП, в което преобладава­щата част от членовете са младежи, за което бях оплю­ван в медиите от някои госпо­да в БСП.

Мария Благоева

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене