Керо: „Разбираш, че си паднал сериозно, когато започнеш да се замисляш дали отново да се качиш на мотор“

LicaOtIugozapada

Димитър Керемедчиев – Керо е роден на 18 май 1992 година в Благоевград.През 2011 година завършва Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Занимава се с бодибилдинг, а от няколко години е влюбен по екстремното каране.

От кога караш мотори и какви?
– От две години карам активно Ендуро. Карам в стил Hard Enduro по реки и дерета. Там където няма път, т’ва каране е много по различно от Kros. Кросовете са само на писта.

А като марка и модел какви предпочиташ. Каква е цената на една такава машина?
– Карал съм доста, но любимите са ми Yamaha, KTM, Honda… В момента карам Yamaha TT 600 кубика. Цените на тези мотори варират от 1 500 до 10 000 лв. Специално ендурото не пълните кросове двутактовите се чупят много, спрямо четиритактовите, но в крайна сметка излиза горе-долу същото, като теглиш чертата, пак си е скъпо..Не съм го смятал точно, но към 300 – 400 лв. на година трябва да си отделиш за стягане, ако искаш да се чувстваш сигурен на мотора си.

DimitarKeremidchiev

DimitarKeremidchiev-1

Къде обичаш да караш и кой е най-трудния терен по които си карал?
– Карал съм много и то все на необичайни места. Качвал съм се с мотора на Царев връх, Чакалица, хижа „Македония“, „Марков камък“, язовир „Калин“… Ендуро, са мотори създадени за много тежък терен на който и високопроходим джип не може да мине. Не мога да ти кажа кой от маршрутите е най-труден, защото навсякъде е трудно. Ние постоянно експериментираме. Минаваме с моторите от там, където не е минавало превозно средство. На сняг се кара най-трудно, там и грайферите не помагат. Трябва да се внимава много, защото това каране не е за всеки.

Какви са рисковете на това екстремно каране. Падал ли си по-сериозно?
– Да паданията са много, понеже има много кал, сняг, камъни.
Аз имам едно падане, направих предно салто с мотора от една скала, но благодарение на екипировката се разминах само с натъртвания.. Счупвания са много възможни, ако не знаеш как да падаш, но качиш ли се един път не мислиш за тези неща, а как да си направиш кефа. Разбираш, че си паднал сериозно, когато започнеш да се замисляш дали отново да се качиш на мотор.

Екипировката е важна, каква е тя?
– Каската, тя е най-важната, ризница цялата e в пластмаси, рамене, лакти, гърди, гръб, специални ботуши, Брич (Долнище) с наколени, Джърси (горнище) и ръкавици. Екипировката също е доста скъпа, но е от съществено значение, когато става дума за сигурността на моториста, не бива да се правят компромиси. Здравето и оцеляването са на първо място.

Чувал съм, че карането на Ендуро е по безопасно от пистовите мотори, които се карат по пътища и магистрали.
– Да, така е. В нашия случай екипировката ти помогна над 70% шанс имаш, докато на асфалта знаеш как е в повечето случаи се пада един път и завинаги. При нас не е като по асфалта. За гората си трябва талант, не само газ и спирачка. При нас газта не се връща. Не е същото с 150 – 200 км/час по асфалта, и с 100 км/час между борчетата и по камъните. Иска се сърце и много воля. Много пъти съм бил на прага да хвърля мотора и да продължа пеша, но някак си намираме сили за още тогава се разбира дали си за този вид спорт. Нашия спорт е много по труден, и малко по безопасен.

Защо тези мотори са отвратително шумни?
– Ха-ха, ха… Повечето са с генерации или са двутактови имат специфичен звук, докато четиритактовите гърмят. Принципно такива мотори не се карат в градовете, те са само за планината. Могат да се приспособят със Supermoto джанти за асфалт, но се губи интерес там доминират пистовите.

Сам ли караш?
-Да карам понякога, но не е за препоръчване. Хубаво е да имаш някой със себе си,не се знае какво може да се случи.. Предимно карам с двама мой приятели с които се запознахме покрай спорта, моторите и фитнеса. Стефан Атанасов и Петър Богданов. И двамата карат много добре. Правят много „стънт“ номера на задна гума и какво ли още не.. Петър, е майстор с него се запознахме, като ми ремонтира мотора тази зима. Не познавам по-добър майстор от него. Моят мотор върви безупречно благодарение на него, ако някой има нужда от ремонт по мотора си, може да се свърже с нас.

Спомена фитнес, редовно ли тренираш?
– Аз и Стефан тренираме, задължително е да си физически много здрав и издръжлив иначе след 10 минути няма да можеш да си свиеш пръстите от натоварването. Ние ходим на фитнес три пъти седмично. Набляга се повече на тичане Street Fitness (Лостове, успоредки и т.н.) Иначе за 10 минути си гроб.Моторите тежат по 120 – 130 кг. И да ги контролираш по пътечки широки 20-30 см. в продължение на 4 – 5 часа каране, представяш ли си, каква лудница е… Хард ендуро, Ад или Рай, така се описва най- просто…

DimitarKeremidchiev-2

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене