Нови киберскаути бяха обучени в Брезница и Гоце Делчев

 Нови 28 ученика от първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и от второ основно училище „Гоце Делчев“ от град Гоце Делчев, както и от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ от село Брезница се присъединиха към киберскаутската общност след двудневно обучение на 9 и 10 юни.

 През първия ден от обучението учениците научиха как да се справят с основните онлайн рискове, както и към кого могат да се обърнат за помощ и съвет. Бяха обучени и как да оценяват информацията в различни източници в интернет.

 През втория ден на обучението учениците тренираха ролите си на киберскаути да съветват връстници и да организират публични дейности, чрез които да ги информират за опасностите в интернет и за начините за предпазване и реакция при възникнали проблеми.

 Силно впечатление направи високата сплотеност на групата и отличната работа в екип, въпреки че децата бяха от различни училища. Киберскаути ще получат възможност да се разделят на отряди и да планират и проведат публични дейности за рисковете в интернет, насочени към техни връстници, с които да се включат в националното състезание, което ще продължи до края на 2018 г. Трите най-високо оценени дейности ще бъдат наградени на специална церемония в Деня за безопасен интернет в София на 5 февруари 2019 г.

 Бяха обучени и 7 учители и 2 родители от трите училища по темата за рисковете в Мрежата, начините за превенция и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата. Беше обсъдена ролята на учителите в програма „Киберскаут“, които се очаква да подкрепят своите ученици по време на бъдещите им киберскаутски приключения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене