Connect with us

Анализи и Коментари

Големият разговор! Народният представител от Коалиция за България Емил Костадинов пред Югозападният таблоид Топ ПРЕСА

Published

on

емил костадинов

–          ЗА БЮДЖЕТА
–          ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
–          ВЪЗМОЖНА ЛИ Е КОЛАЛИЦИЯ БСП – ГЕРБ?
–          ЗА КРИЗАТА
–          ЗА БЪДЕЩЕТО НА БСП

ЕДНО КЪМ ЕДНО ПРЕД ОТГОВОРНИЯТ НИ
РЕДАКТОР ИНА КОКОВА

Как бихте оценили моментната ситуация в България? На улиците виждаме протестиращи, които не просто отричат дадено управление и дадена партия, а целият модел! Как смятате, че това ще се отрази на политическата система? И оттук нататък какви биха били най-добрият и най-лошият сценарий?
Действително вече близо 6 месеца улиците на София са арена на протести, макар и със затихващ интензитет. Тези протести твърде скоро след появяването си загубиха морална легитимност и до голяма степен гражданския си характер, защото ярко пролича тяхната зависимост от външни аниматори. Режисурата и финансирането бяха в голяма степен дело на изключената от властта партия ГЕРБ, както и в определени периоди и на партии, които не успяха да преодолеят бариерата за влизане в Народното събрание.  Характерното за протестите у нас, е липсата на кауза, неспособността да формулират алтернатива, неспособността дори да формулират въпрос! Прави впечатление на непредубедените, че в тъмната част на деня, част от тези протести се радикализира, агресията им ескалира. Това разбира се отблъсна голяма част от нормалните хора, които имаха легитимни основания да протестират, но не пожелаха да бъдат част от друг, агресивен и дестабилизиращ сценарий.
Голото отрицание никога не е било продуктивно!
Все пак аз считам, че следващите години, не само у нас, но и в други страни, не само при това управление, но и при следващите, ще бъдат белязани с все повече прояви на гняв и протест от гражданите. И обстоятелството, че улицата не формулира въпрос, не отменя задължението на управлението и властта да дава отговори. Отговори, които да се съдържат във всяко управленско действие, във всеки законопроект. Това е, което следва да прави властта непрекъснато и без оглед на моментния интерес. Управлението следва ежедневно да демонстрира визия за развитието и за прогреса. Защото без това не можем да говорим за преодоляване на изоставането и за догонващо развитие.

Смятате ли, че представителите на обществото ни, които излязоха на протест, са еманация на едно активно гражданско общество, и това проявление на осъзната гражданска позиция ли е?

В първите дни и седмици на протеста, активни участници в него бяха именно и активни представители на гражданското общество, граждани с безспорен авторитет. Тези именно хора вече отдавна не са сред енергизаторите на протестите. Там се настаниха представители на различни олигархични кръгове, на среди които се стремят да акушират нови политически конструкции, скрити зад до болка познатите деконструктори от периода на прехода у нас, групи проблемно финансирани от външни поръчители и не на последно място загубилата властта партия ГЕРБ.
Не, не считам, че голяма част от присъстващите на протестите днес са еманация на активно гражданско общество и поведението им е проява на осъзната гражданска позиция.
Гражданското общество е конструктивно, съзидателно, толерантно, то е в състояние да проектира и гради перспективи и визии.
Гражданското общество не е тази брутална понякога агресия, този вандализъм който уви също наблюдаваме напоследък. Гражданското общество би могло да бъде активен творец на необходимата ни визия за прогреса.
Не виждам такъв съзидателен потенциал в протестите от последните особено седмици и месеци.

„Мерене” на какво бяха отминалите протести на БСП и ГЕРБ? Каква беше тяхната цел и какъв е резултатът от тях?
Говорим за несравними и като мащаб и като послания прояви. Внушителния митинг, който ние организирахме, бе проява на утвърждаването на работещ и продуктивен проект. Той носеше и посланието, че за успеха са нужни усилията и таланта на всички у нас. Че общия ни враг е бедността и изостаналостта.
Доста дълго време, ние в ръководството на БСП практически подтискахме желанието на нашите структури по места да бъде организирана такава мащабна проява в София, не само за да се оцени, че десетките лица, които окупират улици и Университети не са представителна картина за нагласите в обществото.
Нашият митинг заяви категорична подкрепа за работата на Правителството, за по-добър бюджет за следващата 2014г., за рестартиране на икономиката и за друга грижа за човешкия капитал на нацията.
Митингът на ГЕРБ не каза нищо! Точно нищо, извън клиширания вече вопъл за оставка. Този митинг разбира се показа релефно и изчерпващия се потенциал на тази лидерска партия, която постепенно ще отива в нашето минало.

Страхуват ли се БСП от предсрочни избори?
Изборите не са самоцел! Самоцелните предсрочни избори, само и само да бъде даден нов шанс на ГЕРБ за връщане във властта, очевидно биха били вредни за България.
БСП не се страхува от предсрочни избори, но поставя на първо място обществения интерес. Когато този интерес предполага произвеждане на избори, те ще се случат.
Та само преди 6 месеца бяха произведени редовни парламентарни избори. Обстоятелството, че резултатите от тях не удовлетворяват отиващата си партия ГЕРБ, разбира се не може да бъде валидно основание за искане за нови избори.
Но избори ще има отново след 5 месеца. И това са предстоящите избори за Европарламент. Искам дебело да подчертая, че тези избори ще имат ключово национално значение и ние сме решени убедително да ги спечелим.

Не се ли притеснявате, че може да дойде ден, в който няма да има кой да Ви избира и кого да управлявате?
Въпросът Ви съдържа огромна доза песимизъм! Все пак считам, че всеки отговорен политик трябва да работи със съзнанието, че предотвратяването на всякакви негативни сценарии е и в неговите ръце. И от там да извлича и собствената си отгвоворност.
Аз по природа съм оптимист! Вярвам, че днес страната ни вече стъпва на верен път. Но това изисква, разбира се опора в разума, таланта и силата на най-широки кръгове от обществото ни.

Кой взима решенията в БСП в момента?
БСП е партия със системен организационен живот. Нейните легитимни органи заседават регулярно и именно те формулират политиката. Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП заседава като минимум веднъж седмично. Националния съвет на БСП през изтеклата година е имал средно по повече от едно заседание месечно. Коя друга партия сте в състояние да ми посочите, която засвидетелствува такова уважение към системния начин за взимане на решенията? Няма такава! Така че, казано накратко, решенията в БСП се вземат от нейните легитимни органи.
Днес, съжалявате ли, че сте депутат?
Все още ми е трудно да отговоря на тови въпрос. Това е една радикална промяна в цялостната организация на моя живот. Но аз съм напълно наясно със своите политически отговорности, напълно наясно съм и с професионалните предизвикателства. Решен съм в максимална степен да изпълня своя ангажимент към хората.

На какво Ви прилича днешния парламент?
Днешният Парламент е просто Парламент с по-чувствителна и може би крехка конструкция. Но е не по-различен от други състави на Народното събрание.
Сложната политическа конфигурация изисква по-висока степен на парламентарна дисциплина и организация. Налага се да се работи на ръба на възможностите, понеже и потенциала на двете партии, които подкрепят правителството е ограничен в рамките на 120 мандата. Това налага и в много по-висока степен персоналното ангажиране на всеки един от нас в цялостната работа на Парламента.
Но това е и Парламента, който в периода на прехода, може би единствен успя да състави Правителство именно на Парламента.

Какво е заложено в бюджет 2014? Постна ли ще бъде отново пицата?
Бюджетът на страната за 2014г. има твърде малко общо с бюджетите за предходните години! И особено с бюджетите на Симеон Дянков и ГЕРБ!
Няколко са основните приоритети в Бюджета за 2014г.
Единият от тях е разбира се неговата социална насоченост. Това е най-социалния бюджет за последните 15 години. Близо 3 млн. български граждани, които са най-сериозно засегнати от процесите на кризата, ще почувстват пряко положителните ефекти от новия бюджет. Става дума за хората с минимални доходи, за майките, за младите семейства, за хората с увреждания, за възрастните хора.
-Увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) от 310лв. на 340лв. е в полза на близо 400 000 български граждани. И да не забравяме, че МРЗ е основа за редица други социални плащания.
-От 310лв. на 340лв. на месец нарастват и средствата за отглеждане на деца от една до две годишна възраст в условията на семейството.
-Значително са увеличени средствата за семействата, които имат първокласници.
-Увеличени са средствата за енергийни помощи, като кръгът на гражданите, които имат достъп до тях е увеличен с 60 000 граждани!
-Увеличени са и средствата за лицата в неравностойно положение, за лицата с увреждания.
-Важно е да се знае, че данъкът върху дохода за всички български граждани с минимални доходи ще бъде изцяло възстановен през следващата 2015г. Това означава, че при минимален доход от 340лв., на всеки ще бъдат възстановени около 350лв, което представлява една допълнителна работна заплата.
Изпълнението на такава социална програма демонстрира, че ние отговорно изпълняваме своите предизборни ангажименти и е налица една съвсем друга грижа за човешкия потенциал и капитал на нацията.
Не на последно място, с този бюджет и със законите които прие Народното събрание, значително се ограничават степените на свободи на монополите и вие вече можете да наблюдавате тяхното недоволство.
Друг приоритет на този бюджет са взаимоотношенията на централния бюджет с бюджетите на местните общности.  Има увеличение на средствата по всички линии, които се трансферират от централния бюджет към общините, и като субсидии, и като изравнителни субсидии, и като капиталови разходи. Една от най-важните новости в този бюджет е именно и инвестиционната програма за развитие на регионите, в която има предвидени 500млн. лева. За тези средства на конкурсен, съревнователен принцип, при ясни правила ще кандидатстват министерства, ведомства и общини. И задачата тук е постепенното преодоляване на дълбоките диспропорции между регионите, които допълнително и драматично се задълбочиха за времето на управлението на ГЕРБ.
И още един приоритет – Образованието! В бюджета са предвидени допълнително 10млн0.лв. за структурни мерки в сферата на образованието, за усъвършенстване на професионалното образование, за повишаване квалификацият и възнагражденията на българските учители.

Предвидени са и близо 23млн.лв. за допълнително финансиране на българските висши учебни заведения в зависимост от техните резултати, свързани с качеството на обучението и реализацията на специалистите.
И на последно място, но не по важност. Бюджетът за 2014г. категорично съдържа потенциал да направи възможен рестарта на българската икономика! Държавата отново е коректен платец. Бяха възстановени именно от това Правителство, стотици милиони левове, които държавата дължеше на българския бизнес. Данъкът върху добавената стойност се възстановява в законните срокове, а не както по времето на Дянков и ГЕРБ с многомесечни закъснения.
И т.н.

Как гледате на идеята, че кабинет на ГЕРБ и БСП е европейско решение на създалата се ситуация? Дори еврокомисар Кристалина Георгиева написа в блога си – защо двете най-големи партии не вземат нещата в ръце и да извадят страната заедно от патовата ситуация.
Уви, за условията на нашата страна такъв вариант е невъзможен! Просто ГЕРБ, независимо от претенцията заложена в абревиатурата, просто не е Европейска партия. И проблемът тук не е просто в лидерския характер на тази партия, а в дълбокото проникване на олигархия и клиентела в нейната снага.
Що се отнася до г-жа Кристалина Георгиева, то тя не е доказала, че е добър прогностик. А и не би могла да бъде, най-малкото що се отнася до България. Безпокоя се, че нашата страна и е достатъчно отдалечена, за да не кажа чужда! Нейното изявление е просто пореден опит ГЕРБ да бъдат върнати във властта, без оглед на тежките поражения, които нанесоха на демократичния процес като цяло и на социалните системи у нас! И на всяка цена.

„Заложник” ли е БСП на АТАКА?
БСП не е заложник на никой, в т.ч. и на ПП”Атака”. Но Атака е парламентарно представена партия. За нея са гласували близо 280 000 български граждани. Когато парламентарната група на АТАКА се отнася сериозно към своя парламентарен ангажимент, някак си несериозно ми звучи опита вниманието на хората да бъде отклонявано в други посоки. Вместо да обсъждаме защо 5 седмици депутатите на ГЕРБ не идваха на работа и се ветрееха по наши и чужди курорти, се обсъжда факта на присъствието на Атака в парламентарната зала?
Вместо да анализираме поведението на депутатите от ГЕРБ, които доведоха парламентарната обструкция до абсурдни размери, се прави опит да насочваме стрели към тези, които правят възможни сериозните и необходими за хората промени.
Задачата на парламентаристите е да отстояват с парламентарни средства задачите, за които са ги изпратили в Парламента техните избиратели.
Не бих могъл да не изразя удовлетворението си, че почти винаги нашите социални проекти са намирали подкрепата на депутатите от Атака. Подобно съдействие не би могло да бъде отказано.

Какви промени в Изборния кодекс смятате за необходими?
Този е Парламента, в който от първите дни практически се работи по нов Изборен кодекс. А не както обикновено става в неговите последни дни, в 12 без пет, както казват философите. Под ръководството на заместник председателя на Парламента Мая Манолова бе проведено много широко обсъждане и анализ с представители на граждански и обществени организации, експерти и политици.
Вече е създадена и специална комисия, която да продължи работата по този Кодекс. Нашата воля е още за Евроизборите този Кодекс да бъде приет и с него да бъде гарантирана честността на изборите, тяхната представителност, гражданското участие и контрол.
Очаквам още до края на м.Януари първите резултати от тази работа да бъдат на вниманието на Парламента и на обществото.

Постоянно се създават нови и нови партии. Какво й е толково привлекателно на властта в България?
У нас все още нямаме тази солидна демократична традиция, която я има в редица други Европейски държави. Все още не са изолирани случаите на формирането на всякакъв вид политическа екзотика под формата на партии. Често и нашето гражданско поведение дава допълнителни шансове на подобни опити, защото българина понякога гласува повече емоционално, със стремеж повече да накаже, отколкото да утвърди. Считам, че рационализма в поведението на българските граждани постепенно ще вземе връх и няма да се ориентираме отново към поредните „спасители”. Нужна ни е по-висока степен на самовзискателност, а от там и на компексна взискателност за всички аспекти на политическия и обществен процес.
Иначе Вие сте прави. Все още има партийки, които паразитират върху политическата система и очакванията на хората.
От успеха на това Правителство до голяма степен ще зависи и процеса на ограничаване или разширяване на популисткия вектор в политиката.

И накрая: Ще падне ли правителството или не? Колко живот му давате? И какво трябва да се случи, за да свалите Вие доверието  си от управляващите?
Както казват китайците: „Много е трудно да се правят прогнози, особено когато се отнася до бъдещето!”
Аз считам, че съдбата на това Правителство е в много голяма степен в ръцете на самото Правителство. От реализирането или неуспеха на неговата програм ще зависи и продължителността на неговия живот. От днешна гледна точка аз лично очаквам дълъг живот на това управление и с оглед на неизбежното усещане, че то работи в интерес на хората и на бизнеса. Ефектите от това ново отношение на Правителство и Парламент към хората ще бъдат усетени още в първите месеци на 2014г.
Единствено, ако преценя, че Правителството се отказва от тези намерения и от своята тежка мисия, изгледи за което днес не виждам, бих снел доверие от управлението.

Ина Кокова

Анализи и Коментари

Слух за починало момче след ваксинация подлуди Мосомище! Истината – пълни глупости!!

Published

on

Типично за консервативните общества, за заблудените хора, за вярващите в консспирации… в село Мосомище община Гоце Делчев от няколко дни насам витае смразяващ кръвта слух. 

Лична трагедия свързана с кончината на младо момче с корени от селото в живеещо в чужбина, се превърна в „дъвка“ на болни мозъци, които пропагандират, че момчето е починало след ваксинация с ваксина на Pfizer срещу COVID – 19. Тема която заслужава тотално неглижиране и публично порицание, тема която буди и съжаление към нейните „автори“, но от вчера месинджерите на медията ни направо пращят от алармиране с основен акцент – „що мълчим“. Защо сме били крили „истината“?

Каква „истина“ бе…?

Преди да разясним слручая, така както ние си знаем, ще се извиним на всеки, който се почувства засегнат от публикуване информацията за трагедията, която визираме. Въпреки че не споменаваме имена и подробности в село Мосомище и в Гоце Делчев повечето хора ще се сетят за какво става въпрос. Примете съболезнованиета ни всички опечалени и извиненията ни от името на простаците, които лъжат, че едно момче е починало след ваксинация с Pfizer.

ИСТИНАТА – слуховете са откровена лъжа. В тях няма и грам истина, дори буква, звук… Топ Преса направи и невъзможното но се увери напълно в твърденията си. Ако нямате съвест – имайте страх поне от Бога, тези които тиражирате подобни лъжи! Често нас медиите ни обвиняват в търсенето на сензации, но ето ви ярък пример кой и как ги прави тези сензации – простите, злобните и неграмотните хора. И не само тези които ги измислят – по виновни са тези които им вярват или по точно – иска да е вярно това което чуват. А това последното е болестно състояние от гледна точка на медицината.

 

Continue Reading

Анализи и Коментари

Росен Плевнелиев: Не можем да сме свободни в хаоса, нужни са правила

Published

on

Росен Плевнелиев (президент 2012-2017 г.) коментира политическите битки в предстоящите парламентарни и президентски избори.

„Много е важно да познаваме Конституцията, защото тя е правена от едни големи държавници, ползвала е най-доброто от опита на демократичните държави. Вярвам, че Конституцията на България е здравата основа, на която да стъпим. Разбира се и върховенството на закона“, посочи президентът Росен Плевнелиев в интервюто за национална медия. Той е категоричен, че не можем да бъдем свободни в хаоса. Нужни са правила и ред, изтъкна президентът.

„Държавният глава представлява, но не управлява държавата. Той представлява всички. Той е президент, който представлява единството на нацията в нейните различния“, уточни Плевнелиев.

По думите му президентът е най-доброто лице на държавата.

„Във вътрешнополитически план трябва да бъде символ на стабилност, на надграждане, на дългосрочните приоритети, на институции, на правила. Искрено се надявам, че хората ще гласуват на следващите избори проактивно. Ще се замислят и ще гласуват за този, който може да надгради демократични институции и може да представлява всички нас“, посочи Плевнелиев.

Президентът си спомни и за времето, в което е започнал бизнес в Германия.

„Отидох в Германия по скъсани дънки, нямах пари. Видях едни работещи институции. Видях как и на най-бедния и странния човек може да се помогне. Започнах собствен бизнес. Между Европа и САЩ има много пукнатини. Притеснен съм, че евроатлантическият съюз не е това, което беше“, подчерта Плевнелиев.

Държавният глава смята, че икономиката е в основата на успеха на обикновения човек, на нашата перспектива за просперитет и развитие.

„САЩ и Германия искат една успешна България. Ние сме потопени, нямаме план. Направете това, което правят германците. Да, народът вкара 6 политически партии в парламента. Какво правят те? Всяка една от тях търси диалога с другите“, каза Плевнелиев.

Continue Reading

Анализи и Коментари

Протестирайте срещу Кацаров! Но не забравяйте безумията миналата година!

Published

on

Помни ли някой как миналата година от София и градовете се излизаше през КПП-та с полицейски патрули и с попълване на декларация с каква цел пътувате? И ако не е основателна, ви връщат.

Как министърът на вътрешните работи нарече „тарикати“ софиянци, които излезли от София по празниците в началото на май по провинцията и на КПП-тата и не ги пускаха да се приберат?

Как бяха затворени не само заведения, театри и молове, ами и парковете и забраняваха да се сяда на пейка?
И как всяка сутрин генералчето с униформата и министър Ангелов ни плашеха с трупове? И Борисов каза, че след месец ще сме в ада?

Тогава се заразяваха под 100 души на ден, за разлика от Италия, но ни въведоха същите мерки.

Сега на ден се заразяват по 4500-5000, умират по 100-120, а правителството въвежда мижави меки мерки, каквито са сертификатите – въведени отдавна в Западна Европа.

И от това следват протести с блокиране на кръстовища, декларации на партии, даже нападения над министри.

Миналогодишният локдаун не бе посрещнат с такива протести. Тогава телевизиите направиха звезди хора като доц. Мангъров, който беше наопаки на всички мерки в цивилизования свят, твърдеше, че до лятото вирусът ще изчезне, защото е с животински произход, твърдеше, че няма смисъл от предпазни мерки, всички ще се заразим, ще изгорят сухи съчки и ще постигнем стаден имунитет, и т. н.

Сега за нашенеца епидемията сякаш е приключила и той не иска никакви предпазни мерки.

Не щем локдаун, не щем сертификат, не щем маски, не щем ваксини… Неща прилагани в цивилизования свят, у нас не ги приемат

Continue Reading

Анализи и Коментари

Риск от изчезване заплашва 1 на всеки 5 вида птици в Европа

Published

on

Морските и грабливите са най-бързо намаляващите групи

Един на всеки пет вида птици в Европа е пред риск от изчезване. Това сочи публикуваната от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 г.

Тя прави преглед на регионалния риск от изчезване на 544 вида птици в над 50 държави и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Данните са публикувани в седмицата, в която в рамките на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие се
обсъжда нов план за справяне с кризата, пред която е изправена световната дива природа, пише БГНЕС.
Поради чувствителността на птиците към всякакви промени в околната среда, те са идеален индикатор за това как се справя нашата планета. Целият живот на тази планета е свързан, така че когато птиците са в опасност, значи всички ние сме в опасност.

Някои от основните изводи от проучването включват:

1 от всеки 3 вида птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.
Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи видове.

При някои основни класификационни групи, при които се наблюдава значителен спад са патиците и блатарите.

71 вида (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 вида (6%) са почти застрашени.

5 вида все още се водят регионално изчезнали.

Основните фактори за намаляване на популациите на птиците, наблюдавани в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването, интензивни селскостопански практик,  свръхексплоатация на морските ресурси, замърсяване на вътрешните води, развитие на инфраструктурата, неустойчиви и често използвани практики в горското стопанство и много други.

Състоянието на костенурката гълъб продължава да бъде уязвимо, тъй като интензивните земеделски практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до значително намаляване на наличната храна.

„Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, но със скоростта, с която хората експлоатират и разрушават, някои видове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в беда, природата е в беда“, каза Анна Станева, временно изпълняващ длъжността ръководител на отдел „Опазване на околната среда“ на BirdLife Европа.
„Популациите на птиците в Европа намаляват главно, защото губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни дейности, както и опазването на малкото останали естествени местообитания в Европа, ще помогнат не само на птиците да оцелеят, но и на човечеството“, коментира от своя страна Клер Ръдърфорд, специалист по опазване на видовете в BirdLife Европа.

„Резултатите показват, че не успяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по устойчив начин. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възстановяването на природата, но за да се случи това, не е необходимо нищо друго освен трансформация на нашите икономики. Тази трансформация трябва да започне сега, в рамките на Десетилетието на екологичното възстановяване, наречено така от ООН“, призова Мартин Харпър, регионален директор на BirdLife Европа.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ