ВИДЕО: На 1 400 м надморска височина честваха деня на Светия дух жителите на село Ляски

_MG_0541

Да се чества денят на Светия дух по стар стил – 22 май, е неизменна традиция от незапомнени времена за жителите на хаджидимовското село Ляски. Обект на традиционна почит тук е естествена скална яма – жертвеник, част от древнотракийско мегалитно светилище на върха на „Лясковски връх“ с надморска височина 1 414 м. над село Ляски. Артефактите от езическия култ в традиционните ритуали тук включват жертва на задължително черен овен, който се коли при изгрев слънце над скалната яма-жертвеник. Животното се качва на върха и приспива там заедно с миряните. Жертвоприношението става над отвора на скалната яма, като в нея задължително изтича кръвта на животното. Тук се пуска като дар и черното руно на овена, а също монети, обредни хлябове. Приготвеният на място курбан след освещение от свещеници се раздава за здраве, плодородие и дъжд. Смята се за абсолютен грях, ако остатък от този курбан се занесе вкъщи или се яде извън това сакрално място.  Затова, остатъкът от курбана също се изсипва в ямата.

След ритуалното ядене се играе ритуалното хоро, стъпките на които не се срещат в никой друг етнорайон на България. Хорото е със змиевидна стъпка и форма около ямата-жертвеник, което допълват богатите следи от древния култ. За съжаление, от няколко години, древният танц вече не се изпълнява. Повечето от възрастните жени, които го играха, вече не са между живите, а младите не проявяват интерес и традицията започва вече да се губи. Въпреки това, в последните години се забелязва засилен интерес към ритуала на Лясковски връх за честването на Светия дух.

За празника на върха вече се качват хора не само от село Ляски, но и от Гоце Делчев и други по-отдалечени населени места.

Христолюбиви християни от с. Мосомище издигнали малък параклис на самия връх, посветен на Светата Троица, част от която е и Светия Дух.

Според църковния календар, денят на Светия Дух съвпада с денят на св. Христофор. Жителите на Ляски отдават почит и на този светия, също по стар стил – 22 май. Затова, при свещенодействието над скалната яма винаги присъства и иконата на св. Христофор.

_MG_0537

_MG_0539

_MG_0547

_MG_0549

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене