Цветанов: Справянето с футболното хулиганство изисква политически консенсус

Темата за футболното хулиганство не може да бъде политически обвързана. Тя изисква политически консенсус. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на представянето на проекта за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Събитието се проведе в Народното събрание, като в него участваха народни представители, представители на министерствата на младежта и спорта и на вътрешните работи.

По време на своето изказване Цветан Цветанов съобщи, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи категорично изготвените промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. „Трябва да отбележа обаче, че това са наложителни и краткосрочни мерки, които въвеждат административни и наказателни мерки непосредствено преди началото на родния шампионат по футбол. В момента се работи по нов закон за футболното хулиганство“, обясни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той уточни, че в новия законопроект ще залегне правилото за стюардите, което в западните страни дава добри резултати.

Цветан Цветанов сподели, че предложените промени са плод на усърдна работа, в която експертизата на служителите в МВР и в ММС е допринесла значително. „Няма как обаче да въведем каквито и да било промени без преди това да сме провели активен диалог с футболните агитки и представители на спортната общественост. Сигурен съм, че няма някой, който да има интерес по време на спорните мероприятия да няма агресивност и безредици“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов засегна и темата с видеонаблюдението, като отбеляза, че то ще допринесе сериозно в борбата с това неприятно явление. „На база на видеоматериалите районните управления ще могат да издават постановления, с които ще ограничат възможността на провинилите се лица да посещават други спортни мероприятия“, каза още председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

След като представиха пред медиите най-належащите мерки за справяне с футболното хулиганство, народните представители подписаха законопроекта, който въвежда заложените промени.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене